Forum mladih SDP-a: Premijeru, s 20 eura možete platiti Ursuli kavu, ali ne i stan u Zagrebu!

Ušli smo u novu 2023. godinu preplavljeni vijestima o nevjerojatnom europskom uspjehu, odnosno ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, no nažalost HDZ je svojim maćehinskim ponašanjem prema studentima pokazao kako smo zapravo jako daleko od te Europe i Europske unije.

Slušajući kako velikom vođi dežurni uvlakači plješću kad on pred Ursulom plaća kavu u eurima, studenti su mogli negdje na marginama čuti kako naš vođa i nije tako darežljiv kada su u pitanju studentice i studenti. Naime, Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade odlučili su osigurati nevjerojatnih 20 eura mjesečne subvencije za stanovanje kod privatnih najmodavaca.

Dakle, besramni HDZ, odlučio je nastaviti se maćehinski odnositi prema studenticama i studentima te njima ukupno 2.206 isplatiti jednokratno 1.875 kuna (248,86 eura) kako bi im „subvencionirao“ privatni smještaj. Naravno, ova subvencija je u najmanju ruku smiješna i sramotna, posebice kada gledate da ona na mjesečnoj razini predstavlja kap u moru troškova za studente koji žive kod privatnih stanodavaca.

SDP je početkom listopada 2022. godine upozoravao da su cijene stanova i studentskog smještaja enormno porasle i kako je potrebno hitno poduzeti jasne mjere, jer studiranje postaje luksuz. Štoviše, predložili smo dvije mjere. Kratkoročno smo predložili subvencioniranje privatnog smještaja u iznosu od 500 kuna (67 eura) mjesečno za studente koji nisu primljeni u domove, za što je potrebno oko 13,5 milijuna kuna (1,81 milijun eura) te dugoročno izgradnju novih i dogradanju postojećih studentskih domova.

Nažalost, HDZ nije prihvatio našu inicijativu te nastavljaju sa svojim maćehinskim odnosom prema studentima. Osim što studentima zatvaraju studentske menze po Zagrebu, što im onemogućuju kvalitetne stipendije s kojima mogu normalno živjeti, što im u konačnici onemogućavaju da barem zarade dovoljno novaca preko studentskih ugovora da mogu preživjeti, sada im bacaju mrvice umjesto da se konkretno pozabave pitanjem stanovanja koje za mlade u Hrvatskoj postaje neodrživo.

Dragi premijeru, s 20 eura možda Ursuli možete platiti kavu, ali stan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i drugim studentskim gradovima – ne možete!