Grbin: Država postaje rob činjenice da HDZ nije u stanju donijeti odluku po pitanju pobačaja

  “Noćas smo do 4 ujutro raspravljali jedan za nas vrlo važan zakon, koji regulira medicinski prekid trudnoće. I oni koji su tu raspravu stavili da počne u 20 sati, računajući da nitko neće voditi računa o onome što se u Saboru događa do duboko u noć, pogriješili su. Zato što je ovo važna tema, zato što je ovo tema o kojoj treba raspravljati i zato što je u konačnici ovo tema koju treba riješiti i nešto poduzeti.

  Ustavni sud je još 2017. godine dao nalog Vladi i Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Vlada do dana današnjeg to odbija napraviti. I zbog toga smo mi iz SDP-a dvaput, prvi put u prošlom sazivu Sabora, i onda sada ponovno uputili u saborsku proceduru prijedlog zakona koji regulira medicinski prekid trudnoće. I inzistirat ćemo na tome bez obzira odbije li se danas prijedlog zakona ili ne. Zato što je ovo naprosto nešto što treba urediti, regulirati i osigurati da se u Hrvatskoj pravo žene na izbor sačuva i uredi na način koji niti jedno povjerenstvo nigdje neće moći izvrgavati”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

  “Gospoda iz HDZ-a kada god im odgovara pozivaju se na odluke Ustavnog suda. Ali odluke Ustavnog suda nisu švedski stol, ne možeš od njih birati ono što ti se sviđa ili ne. Moraš ih poštovati sve. Ja nisam zadovoljan koje je Ustavni sud donosio tijekom pandemije, još više nisam zadovoljan načinom na koji su donošene, bez otvorenih rasprava i svih onih mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Ako smo pravna država, onda se tako moramo ponašati”, rekao je Grbin.

  Tvrdi da se građanima šalju dvije poruke. Prva koju šalje Plenković a ona je “mogu što hoću”. Druga “ako mi kršimo zakon, zašto bi ga vi poštovali”.

  “Da bi osigurali da i Vlada ima što za reći, predložili smo zaključak koji glasi: Smatra se da je ovim zakonom provedeno prvo čitanje i zadužuje se Vlada da za drugo čitanje pripremi konačni prijedlog zakona. Dakle, dali smo mogućnost vladajućima ako se ne slažete s određenim stvarima u ovom zakonu, koji ima pečat ove ili one političke opcije, uzmite ga u ruke i napravite svoj prijedlog koji će s vaših gledišta adresirati stvari koje je Ustavni sud naveo u svojoj odluci.

  Međutim, to se neće dogoditi. Kolegi Bačiću je noćas tijekom rasprave izletilo zbog čega. Bačić je jasno rekao: mi kod sebe nismo postigli konsenzus oko toga kako bi ovaj zakon trebao izgledati. I to je razlog zašto se ovaj zakon ne donosi. Jer se HDZ unutar sebe ne može dogovoriti što u tom zakonu treba pisati. I sada država postaje rob činjenice da HDZ nije u stanju donijeti odluku”, rekao je Grbin.