Grbin najavio saborsku raspravu o obnovi, zdravstvu i financijama građana

    Uoči početka jesenjeg zasjedanja Sabora u ponedjeljak se sastalo Predsjedništvo parlamenta s čelnicima zastupničkih klubova, a nakon njega oporbenjaci su najavili da će u predstojećoj sezoni inzistirati na raspravama o stanju u zdravstvu, obnovi i financijskim problemima građana.

    Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u izjavi novinarima najavio je da će se SDP, bude li prijedloga promjena saborskog Poslovnika da bi zbog velikog broja klubova došlo do vremenskog ograničenja u izlaganjima – biti protiv toga. U situaciji kada se suočavamo s brojnim problemima glas svih građana, donosno, njihovih predstavnika u Saboru mora se čuti, poručio je. Donese li se takva odluka, ustvrdio je, to će biti ušutkavanje parlamentarnog rada.

    SDP će poticati raspravu o stanju u zdravstvu, ali ne samo vezano uz koronakrizu, nego o činjenici da je Vlada osigurala milijarde kako bi se sanirali dugovi u zdravstvu, a oni rastu i dalje, kazao je čelnik SDP-a. Dodao je kako će od premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša tražiti plan sanacije zdravstva koji su najavili.

    Važna tema o kojoj želimo razgovarati je i plan obnove, napomenuo je, podsjetivši da su prije dva mjeseca u saborsku proceduru uputili interpelaciju u kojoj su postavili brojna pitanja poput onoga kako postupati s nelegalnim zgradama i rješavati imovinsko-pravne odnose. Vlada nema hrabrosti odgovoriti na tu interpelaciju jer bi u odgovoru morali napisati da ne rade ništa, ustvrdio je Grbin, istaknuvši da će inzistirati na promjeni Zakona o obnovi koji u praksi ne funkcionira.

    Tražit ćemo, dodao je, i izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u dijelu koji se odnosi na prešutna prekoračenja po tekućem računu. Upozorio je i kako postoji bojazan da banke te kredite počnu prodavati dalje zbog čega se mora spriječiti da građani padnu u dužničko ropstvo i da zbog nereguliranosti tih kredita prijeđu na treće osobe koje će maltretirati građane koji se već sada nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.