Grbin: SDP i Zeleno-lijevi blok uputili zaključak kojim bi se razriješila situacija oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

  “Danas nam kažu da su predsjednika Republike obavijestili 14. studenog, dakle dva ipo mjeseca nakon što su počeli raditi na priprema za donošenje takve odluke. Suglasnost predsjednika Republike je prethodna suglasnost, a ti ga stavljaš na sam kraj postupka. Dakle, da su htjeli da od ovoga ne nastane cirkus i da je ovo priča o pomoći Ukrajini, onda bi sa sukreatorom vanjske politike i pitanja vojske razgovarali na početku. Da su HDZ-ovci Bane i Grlić Radman poštivali Ustav i ono što im je zadaća, vjerojatno ovaj cirkus danas ne bismo gledali”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu predstavnicima medija u Hrvatskom saboru.

  Istaknuo je da kao političar ima obvezu kada se krši Ustav o tome govoriti i zato je SDP s kolegama iz Zeleno-lijevog bloka pripremio jedan prijedlog odluke koji se kreće u granicama onoga o čemu se od prvog dana komuniciralo, a to je da će se pomoć Ukrajini temeljiti na razminiranju, medicinskoj pomoći.

  “Sve okolo je ili laž ili prevara. Ta odluka je usklađena s Ustavom i ako ima imalo dobre volje, onda će se ona donijeti. I onda ovog cirkusa više biti neće.”

  Objasnio je kako u Ustavu postoje odredbe koje se tiču situacija koje su borbene i u kojima odlučuje Sabor, a ako se radi o vježbi, onda odlučuju Vlada i Sabor.

  “HDZ je izvukao jednu odluku iz 2014. kako bi argumentirao da je Partnerstvo za mir savezništvo. Ali ono što nisu rekli je da je to donijela Vlada uz suglasnost predsjednika Republike. Nije išla u Sabor. Početkom ove godine donesene su odluke o sudjelovanje u nizu vježbovnih i obukovnih misija. Da li je to došlo u Sabor? Nije”, rekao je Grbin.

  “Ako postoji mogućnost borbenog djelovanja, odlučuje Sabor. Ako se radi o vježbi, obuci i humanitarnim aktivnostima, odlučuje izvršna vlast – predsjednik i Vlada. Ako Plenković inzistira na ovoj situaciji za koju govori da je win-win, onda do suglasnosti neće doći. Odgovorna oporba osim adresiranja problema nudi i rješenje. Ako doista želimo pomoći Ukrajini i sudjelovati u ovoj misiji u skladu s našim Ustavom, onda će prihvatiti ovu našu odluku, nazovimo to srednjim putem, koji bi trebao dovesti do razrješenja ove situacije”, kazao je Grbin.

  Klubovi Zeleno-lijevog bloka i SDP-a u saborsku su proceduru uputili prijedlog zaključka kojim bi se razriješila politička kriza vezana za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

  Smatraju da Republika Hrvatska, kao jedna od članica EU koje sudjeluju u misiji vojne pomoći Ukrajini, treba doprinijeti u onim područjima u kojima ima iskustva koja su specifična u odnosu na druge zemlje.

  Hrvatska može konkretno pomoći u:

  •    razminiranju (inženjerska potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga);

  •    pružanju medicinskih znanja vezanih za kontekst ratnih i post-ratnih djelovanja, a posebno za ublažavanje pojave PTSP-ja unutar oružanih snaga (vojno osposobljavanje u području medicine, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga);

  •    osiguranju i zaštiti osoba i vlasništva na oslobođenim područjima;

  •    pravovremenom i adekvatnom osiguravanju mjesta ratnih zločina radi dokumentiranja, kriminalističkog istraživanja, predistražnih radnji i istrage kaznenih djela od strane nadležnih institucija (logistička potpora, specijalizirano osposobljavanje osoblja ukrajinskih oružanih snaga);

  •    obuke vezane za međunarodno humanitarno pravo, ljudska prava i zaštitu civila (posebno žrtava rodno uvjetovanog nasilja);

  •    jačanju kapaciteta Ukrajine u kibernetičkoj sigurnosti.

  To bi također bilo u skladu s odlukom Europskog vijeća, koja navodi i te oblike pomoći, a takva odluka mogla bi i pomiriti stajališta predsjednika RH i Vlade, dobiti širi društveni konsenzus te razriješiti dvojbe i odagnati strahove koji postoje u dijelu stanovništva.

  Predložili su i da Vlada i predsjednik Republike održe sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se trebaju razriješiti prijepori i dogovoriti vrste aktivnosti u kojima Hrvatska sudjeluje, te postići konsenzus oko procedure donošenja odluke.

  Od početka agresije Rusije na Ukrajinu smatraju da se Hrvatska treba solidarizirati s Ukrajinom i Ukrajincima i pomoći im unutar svojih mogućnosti i kapaciteta.