Grčić: SDP je postigao konkretne rezultate smanjenjem poreza u ugostiteljskom sektoru

  SDP Hrvatske upozorio je na probleme u turističkom sektoru te predstavio svoje prijedloge za jačanje i konkurentnost hrvatskog turizma. Saborski zastupnik Branko Grčić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković i načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić osvrnuli su se na prevelike namete kojima je HDZ-ova Vlada uzimala od jedne od još rijetkih hrvatskih uspješnih gospodarskih grana te istaknuli kako sada, kad je primjetan pad očekivanih rezultata i prometa, nema plan kako spasiti turizam.

  Objavljuje SDP Splitsko – dalmatinske županije u Utorak, 9. srpnja 2019.

  „Činjenica je da ljudi u Hrvatskoj žive od turizma i moramo se boriti da se on dalje razvija. U kritičnom položaju su privatni iznajmljivači i ugostiteljski sektor, a hotelijeri govore o podbačaju između 3 i 7 posto u broju rezervacija. SDP već mjesecima zagovara da se smanji PDV na hotelski smještaj, koji sad iznosi 13 posto, na 5 posto te da se smanji PDV u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, jer je najviši u cijeloj Europi, izuzev Danske, a pogotovo na Mediteranu.“ – naglasio je Branko Grčić.

  HDZ-ova Vlada je podigla PDV na ugostiteljski sektor s 13 na 25 posto, oko 10 puta je podignuta naknada koju plaćaju nautičari, a 15 do 25 posto rasla je boravišna pristojba i paušalni porez na privatne iznajmljivače. Branko Grčić pozvao je sve da smanjeni PDV iskoriste za povećanje plaća i za poticanje investicija, jer promet ne pada jedino tamo gdje se znatna sredstva ulažu u povećanje kvalitete, kao i da ne povećavaju cijene da ne ugroze konkurentnost.

  „Pozivamo državu da promptno reagira i da ispravi krive poteze. Efekt SDP-ovog smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu 2013. bio je porast investicije u razdoblju 2014. – 2015. u odnosu na prethodno razdoblje s 1,5 mlrd kuna na 3,5 mlrd kuna, prihodi su se udvostručili s 4 na 8,1 mlrd kuna, a dobit u tim poduzećima rasla je oko 3 puta. Veliki dio sive ekonomije pretvorio se u službenu zbog manjih troškova i povoljnije situacije. Nakon što je PDV dignut to se sve skupa urušilo.“ – izjavio je Grčić.

  „Na pola smo godine što se tiče rezultata, bilježimo i ove godine tzv. srpanjsku rupu. Konkurentske zemlje radile su na poboljšanju okvira turističkog sektora, a porezna politika u Hrvatskoj negativno utječe na turizam. Poslovni model turizma u Hrvatskoj je pogrešan i turizmom se mora upravljati na svim razinama. Turizam nam se samo dogodio i to je posebno vidljivo na otocima: nema investicija, komunalna infrastruktura je zastarjela, imamo neadekvatna prometna rješenja, cijena dolaska na otoke je previsoka.“ – upozorila je Ivana Marković.

  „Rast u turizmu dogodio se spletom okolnosti, a Vlada nema plan kako nadomjestiti pad. Porezna politika se svaki čast mijenja, koji će ozbiljni investitor doći u takvu sredinu? Pozivam Vladu da spusti poreze, jer plana B nema kako je turizam postao glavna gospodarska grana i ako ga nema, urušava se cijela država.“ – izjavio je Kuzma Tomašić.

  (foto: Jurič, Nova Tv)