Grman Kizivat: Do kada će Hrvati jesti nekvalitetnu hranu?

    Saborska zastupnica SDP-a Martina Grman Kizivat izrazila je u utorak zabrinutost zbog obavijesti Ministarstva poljoprivrede o tome da je u svježem mesu u Hrvatskoj utvrđena povećana količina opasnog shiga toksina kojeg uzrokuje bakterija Escherichia coli. Ističe da to ne bi bila vijest da se ne radi o mesu kojem je rok trajanja istekao još 20. prosinaca prošle godine. Ministarstvo navodi da meso upravo iz tog razloga više vjerojatno nije na tržištu, ali šokira činjenica da se o tom događaju javnost obavještava tek u ožujku 2021. godine, tri mjeseca kasnije. Dakle hrvatski građani su to meso već pojeli, a posljedice nisu poznate, upozorava Grman Kizivat.

    Ali, poznate su činjenice na koje već mjesecima upozoravamo. Nerad ministarstva i dezorijentirano ponašanje ministrice Vučković itekako ima veze sa ovim, ali i mnogim drugim slučajevima. Otkako su 2018. godine sve inspekcije prešle u nadležnost Državnog inspektorata, situacija je izmakla kontroli. Cijeli set zakona se već tri godine usklađuje sa Zakonom o Državnim inspektoratu. Radi se o Zakonu o poljoprivredi, Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o službenim kontrolama, dok Zakon o hrani još nije niti pušten u saborsku proceduru. Da o usklađivanju podzakonskih akata niti ne govorimo.

    Hrvatska se po pitanju službenih kontrola hrane nalazi u zakonskom vakuumu, a to je ono ključno. Može li ministrica poljoprivrede pojasniti koliko još zakona i podzakonskih akata treba promijeniti da bi profunkcionirao sustav koji je osmišljen političkom odlukom, a ne odlukom temeljenom na procjeni financijskog i poslovnog učinka. Sustav koji je uspostavljen prije ulaska Hrvatske u EU, sada valjda treba ponovno uspostavljati daljnjih 10 godina. Koga briga za poljoprivrednike, poduzetnike pa i državne službenike koji takav nakaradni pravni okvir trebaju provoditi. U ovom slučaju koga briga i za potrošače!

    Krajnji rezultat rada Ministarstva je potpuno kaotični i komplicirani sustav koji ide na štetu naših građana, jer se službene kontrole i brzo uzbunjivanje zbog kompliciranog sustava ne mogu na vrijeme i kvalitetno obaviti. Zato u trgovačke lance dolazi dio robe sumnjive kvalitete. S druge strane, sve što naša poljoprivredna gospodarstva mogu proizvoditi ovo ministrarstvo kao da želi uništiti. Tako je ove godine izašao Pravilnik za korištenje proizvodno-vezane potpore, koji je čista utopija za velik dio proizvođača. A puna usta su ministrice da želi sačuvati male i srednje poljoprivrednike.

    Dok ministrica radi potop hrvatskog sela, neće biti domaće hrane. Tome je dokaz i Zakon o sjemenu, koji potvrđuje našu zabrinutost. Pa onda otrovna hrana kao i u ovom slučaju može postati svakodnevica. Da bi se izbjegao kaos koji vlada, i bit će još veći, zbog ovako loše organiziranog sustava zahtijevamo da ministrica Vučković počne raditi svoj posao, jer smo istinski zabrinuti koliko će potrošača u Hrvatskoj pojesti još otrovne hrane zbog nemara njenog ministarstva?