Hajdaš Dončić: HDZ je virus radikalizma bacio kao žeravicu prije pet-šest godina

  Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost komentirao je za N1 Studio uživo govor ruskog predsjednika Vladimira Putina i aktualnosti u Hrvatskoj.

  Smatra da su Putinove poruke definitivno poruke prijetnje.

  “Putin ne blefira jer je doživio nekoliko poraza i zbog zadržavanja svoje vlasti u Rusiji pokušava cijeli narod učiniti homogenim prema Zapadu te provodi tezu da su Ukrajinci na neki način nacisti i da to sve vojno, organizacijski i logistički potpomaže Zapad”, govori Hajdaš Dončić.

  Dodaje kako Putin smatra da je cijeli Zapad odgovoran za to. I Hrvatska kao članica EU-a, ako se eskalacija nastavi i on ostvari svoj plan, može biti neizravno pogođena određenim ratnim ili sličnim djelovanjima, navodi.

  Govorio je o radikalizaciji te rekao da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović već ranije trebali sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i neke teme staviti na stol, a ne o tome pričati u javnosti.

  “Ako želite biti ozbiljan državnik, o tome se ne priča javno, treba stati na loptu. U svakom društvu postoje radikali. Taj virus radikalizma, koji je kao žeravicu bacio HDZ prije pet-šest godina, koristili su desni ekstremi koji su u tom trenutku bili sastavni dio HDZ-a s ciljem dizanja tenzija u društvu. I kad zapalite nešto, ne možete više vratiti u normalu”, tvrdi.

  Dodaje kako postoje tzv. vukovi samotnjaci koji su radikalizirani od dijela društva, ali SOA i dio MUP-a radi dobar posao i ne treba stavljati na pijedestal teme koje smo već prožvakali.

  “Oni nisu opasnost za ustavno-pravni poredak Hrvatske, na razni su marginalne statističke greške, ali ne isključujem da bi se oni mogli i dalje umrežavati”.

  Komentirao je i izjavu potpredsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Marija Kapulice koji je rekao da on sjednice odbora saziva po uputi Milanovića.

  “Da, Milanović mi šalje goluba pismonošu s Pantovčaka. Sazivam sjednice Odbora kad to odlučim”, poručio je.

  Dodaje kako ne planira ulaziti u sukob s Kapulicom.

  “On je principu išao spašavati vojnika Plenkovića, to je bilo nepotrebno”, te dodaje kako je to problem Plenkovića.

  “Pao je padobranom u HDZ. Očito nije poznavao te ljude i vjerojatno su mu te županijske zajednice svakog gurale, njegov je problem loše kadroviranje”, smatra Siniša Hajdaš Dončić.