Hajdaš Dončić: Uvesti višegodišnje programe s unaprijed poznatim rasporedom natječaja

    Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić danas se u Saboru osvrnuo na pad informatičkog sustava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime je onemogućena prijava za energetsku obnovu kuća.

    “Fond je 15. rujna raspisao javni poziv za energetsku obnovu kuća koje su stradale u potresu. Danas, 14. listopada kada su trebale početi prijave, cijeli sustav je pao i nema prijava. Kako je moguće da nešto što se vjerojatno priprema, nešto što bi trebalo harmonizirati sustav u prvom trenutku pada? I onda se mi čudimo zašto obnova od potresa kasni. Ministarstvo i Fond ne mogu jedan običan natječaj provesti. Razlog tome je jednostavno – šlampavost, nepripremljenost i neupravljanje sustavom”, rekao je Hajdaš Dončić.

    Ističe da bi trebalo uvesti višegodišnje programe s unaprijed poznatim rasporedom natječaja, ili stalno otvorene natječaje kroz sustavno financiranje tehničke pomoći koji bi bili usmjereni i na lokalnu zajednicu, građane, jedinice lokalne samouprave, na organizacije civilnog društva, energetske zadruge, obrazovne ustanove, da se može jačati zeleni plan u gradovima ili općinama.

    Sredstva koja se danas plasiraju putem natječaja dodjeljuju se za 40-80 posto opravdanih investicijskih troškova. Preveliki iznosi subvencija dovodi do čiste distorzije tržišta, jer mnoga kućanstva koja su čekala natječaj i uložila neka sredstva, zbog ograničenih sredstava ne mogu proći na tom natječaju, a neke investicije u energetsku obnovu (krovišta, fasade) zapravo se ne provode i bez subvencija su.

    “U Hrvatskoj imamo slučaj da se sve odjednom događa, umjesto da se raspisuje periodično. Posljedično takvim načinom raspisivanja natječaja “sve odjednom” protežira se rast cijena. Mi u SDP-u apeliramo da se napravi godišnji program, da se to disperzira kroz cijelu godinu, da se omogući građevinskom sektoru i pojedincima da mogu neke stvari planirati. Za Fond za zaštitu okoliša riječ planiranje je ravno španskom selu, jer oni nisu sposobni provesti jedan natječaj i informatični sustav prilagoditi tom natječaju”, rekao je Hajdaš Dončić.