Izaslanstvo SDP-a na Osmom kongresu Stranke europskih socijalista

    Osmi kongres Stranke europskih socijalista (PES-a), koji se danas i sutra održava u Pragu, okupio je 1500 delegatkinja i delegata, predsjednica i predsjednika socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka iz cijele Europe. Najvažnije okupljanje europskih socijalista i socijaldemokrata, pod nazivom “Novi smjer za razvojna društva” obilježit će rasprave o novom smjeru europske socijaldemokratske, socijalističke i progresivne politike u slijedećih pet godina.

    Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je govor na panelu pod nazivom “Ljudi na prvom mjestu: Kako razvijati naše društvo”

    Na radnim sastancima predsjednik SDP-a Zoran Milanović sastao se sa mnogim svojim kolegama predsjednicima stranaka, a o pristupanju hrvatske Europskoj uniji i perspektivi proširenja razgovarao je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, predsjednikom čeških socijaldemokrata (Ceská strana sociálne demokratická) Jiriom Paroubekom s kojim je razgovarano o hrvatskim i češkim iskustvima u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

    U poslijepodnevnim satima susreo se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem na radnom sastanku, koji je potrajao i dulje nego što je predviđeno u prijateljskom tonu. Razgovaralo se o pristupnim pregovorima Europskoj uniji te o jačanju regionalne suradnje po pitanju europskih vrijednosti. Također se sastao i sa predsjednicom danskih socijaldemokrata (Socialdemokraterne) Helle Thorning-Schmidt gdje je dogovorena bilateralna suradnja dvaju stranaka.