Ikić Baniček: Najvažnije je da nema ozlijeđenih, SDP će odmah poslati u Sabor zahtjev da se u Zakon o obnovi uvrstiti i prostor područja Sisačko-moslavačke županije

  Središnji dio Hrvatske jutros u 6:28 je pogodio snažan potres. Nakon njega uslijedio je niz slabijih, a u 7:50 područje oko Petrinje pogodila su još dva jača potresa. Osjetio se na širem području, kao i u samom Zagrebu.

  Sisačka gradonačelnica SDP-ova Kristina Ikić Baniček izvijestila je kako u potresu u njenom gradu nema ozlijeđenih, a materijalna šteta se tek procjenjuje.

  “Najvažnije je da nema ozlijeđenih i da je, za sada, materijalna šteta još uvijek na razini da se ne moramo zabrinjavati”, rekla je Ikić Baniček. Potvrdila je da nadležne službe primaju pozive uznemirenih građana koji prijavljuju materijalne štete, da su vatrogasci od ranog jutra na terenu.

  “Imali smo tri slučaja gdje su građani zamolili da im se pregleda dom, ali za sada nije bilo potrebe da se osigura gradski smještaj. Otvorene su linije i obrazac putem kojih građani mogu prijaviti štetu. Sisačka bolnica radi nesmetano, imali smo manjih premještanja unutar bolnice. Zadovoljna sam reakcijom državnog vrha, prvi me nazvao predsjednik Milanović, a potom i premijer Plenković. U kontaktu sam s ministrom Horvatom, obećao mi je da će nastojati donijeti odluku da se jedan dio europskog novca namjenjenog za Zagreb, preusmjeri na Sisak i Petrinju,” rekla je Ikić Baniček.

  Govoreći o štetama koje je potres ostavio na ustanovama o kojima skrbi Grad, navela je da su zabilježena oštećenja u Dječjoj knjižnici i u Gradskom muzeju, dok vrtići normalno rade.

  “SDP će u Sabor uputiti zahtjev da se u dosadašnji zakon o obnovi potresom zahvaćenog područja uvrsti i prostor područja Sisačko-moslavačke županije. Vjerujemo da se to može postići izmjenama postojećeg zakona. Dolazi loše vrijeme, dimnjake, krovove i grijanje želimo sanirati što prije”, istaknula je

   

  (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)