Lalovac: Rast cijena goriva udar na građane i gospodarstvo, Vlada mora sniziti trošarine

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija osvrnuo se danas na rast cijena goriva, nazvavši to sve većim udarom na građane i gospodarstvo.

“Rast cijena goriva predstavlja sve veći udar na građane i gospodarstvo. Vlada bi trebala smanjiti trošarine kao nužan korak pomoći građanima i gospodarstvu. Zato pozivamo Vladu da reagira i čim prije smanji trošarine”, rekao je Lalovac.

Gorivo je od ponoći u Hrvatskoj znatno poskupjelo, tako da je litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

A nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga tjedna, petoga zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je, primjerice, na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, pa se kreće oko 83 dolara.