Lijeva oporba traži ocjenu ustavnosti zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

  Saborska lijeva oporba izvijestila je u ponedjeljak da je zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji propisuje određenim skupinama građana obavezu javljanja HZZO-u kako ne bi izgubili pravo na zdravstveno osiguranje.

  Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je Ustavnom sudu prošlog petka Klub SDP-a, Centra, Možemo, GLAS-a, Stranke s imenom i prezimenom, IDS-a, HSS-a i RF-a, Socijaldemokrata, Fokusa i Reformista.

  Prema zakonu o zdravstvenom osiguranju određene skupine građana s prebivalištem u Hrvatskoj moraju se osobno javljati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jednom u tri mjeseca, a ako se ne jave automatski gube pravo na zdravstveno osiguranje.

  Od travnja kada je zakon stupio na snagu, do danas više od 100 tisuća građana izgubilo pravo na zdravstveno osiguranje. Riječ je primjerice o studentima koji studiraju izvan Hrvatske, osobama koje su na bolničkom liječenju, osobama koje rade na nesigurnim radnim mjestima na temelju autorskih ugovora ili ugovora o djelu. HDZ je donio takav zakon jer je nesposoban godinama riješiti pitanje prebivališta u Hrvatskoj.

  SDP-ova Andreja Marić rekla je da se događa upravo ono na što su upozoravali: kronični bolesnici, osobe starije od 65 godine, osobe s invaliditetom, studenti, majke na rodiljnom i roditeljskom dopustu bez da su obaviješteni ‘potezom pera’ ostali su bez zdravstvenog osiguranja.

  Zakonom stradavaju oni koji žive najteže i koji su najranjiviji. Ustav svakom građaninu jamči pravo na zdravstvenu zaštitu. Imamo premijera koji je bezobrazan i bahat, ministre koji se ponašaju po uzoru na premijera, a sada i pojedine ustanove, HZZO, koji isto pokazuje bezobraštinu i bahatost.