Mrsić: Omogućavanjem uvoza jeftine radne snage Vlada tjera mlade iz Hrvatske

  “Sudeći po zaključku predstavnika Hrvatske udruga poslodavaca i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te izjavi ministra turizma, Hrvatska nema problem s nezaposlenošću, nego dapače, da je u Hrvatskoj toliko velika radna aktivnost da moramo uvoziti radnike izvan Hrvatske i zemalja Europske unije. Nažalost, to nije istina, Hrvatska ima preko 240 tisuća nezaposlenih i jedini cilj je uvoz jeftine radne snage iz okolnih zemalja”, poručio je saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić, a povodom sastanka ministrice rada i mirovinskog sustava Šikić i Hrvatske udruge poslodavaca s ministrom turizma Klimanom.

  Mrsić je istaknuo da je zaključak predstavnika HUP-a i predstavnika Vlade apsolutno netočan i da ga smatra pritiskom na zastupnike kako bi se što brže i lakše progurao Zakon o strancima koji potpuno otvara hrvatsko tržište rada jeftinoj radnoj snazi, što će za posljedicu imati smanjenje cijene rada i još veće osiromašenje radnika u Hrvatskoj.

  “Simptomatično je da se traži uvoz radne snage za ona područja u kojima se svakim danom, svakom minutom, svakom sekundom krše radnička prava, i u građevinarstvu, i u turizmu i u trgovini. Ako pogledate izvještaj Inspektorata rada za 2015. godinu, interesantno je vidjeti da su upravo u sezonskim djelatnostima najčešće zastupljeni nezakoniti rad, neisplata plaća i kršenje radnih propisa. Dakle, uvjeti rada radnika u tim djelatnostima je očito na najnižim granama u usporedbi s ostalima”, upozorio je Mrsić.

  “Umjesto da sredimo situaciju u tom području i omogućimo našim nezaposlenima da uz pristojnu plaću i osiguran smještaj odu i rade u sezoni i zarađuju, ovako ih tjeramo izvan Hrvatske da potraže to isto u zemljama Europske unije koje će ih bolje platiti i gdje će imati sigurnije uvjete rada. Je li to cilj ove Vlade? Cilj SDP-a to nije i nikada nije bio”, poručio je zastupnik Mrsić.

  Mirando Mrsić naglasio je da mu se čini da su poslodavci postali izbirljivi i traže isključivo jeftinu radnu snagu, a na raspolaganju im je institut stalnog sezonca koji im je bivša vlada omogućila. Na taj način radnicima osiguravaju egzistenciju, a sebi jamče kvalitetnu radnu snagu koja će im se vraćati iz sezone u sezonu. “Nije jasno zašto poslodavci tvrde da nema kvalitetnih radnika za zapošljavanje u sezoni. Riječ je, u velikom broju slučajeva, o jednostavnim ili poslovima niske složenosti za koje nisu potrebne posebne vještine pa mi nije jasno zbog čega poslodavci smatraju da su stranci bolje kvalificirani od domaćih radnika. Može se zaključiti da im je jedina kvalifikacija da su jeftiniji”, rekao je Mrsić i poručio da je očito cilj ove Vlade da Hrvatska bude zemlja starih ljudi i jeftine radne snage u kojoj će radnici biti obespravljeni.

  “Mislim da je vrijeme da i poslodavci preuzmu odgovornost na sebe i da ulože u vještine i znanja sezonskih radnika na način da ih zadrže u radnom odnosu kao stalnog sezonca. Tako rade odgovorni poslodavci u odgovornim državama. A odgovorna vlada je dužna pobrinuti se da se problemi rješavaju, umjesto da otvara tržište rada jeftinoj radnoj snazi na štetu domaćih radnika i nezaposlenih osoba”, zaključio je Mrsić.