Održana tribina „Problemi i prava onkoloških bolesnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi“

  U ponedjeljak 12. veljače 2024. u 18 sati u zgradi Scheier u Čakovcu održana je tribina namijenjena građanima, udrugama pacijenata te djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi „Problemi i prava onkoloških bolesnika u sustavu zdravstva i socijalne skrbi“. Dupkom puna dvorana dokaz je da o ovako važnoj temi treba što više razgovarati.

  Tribinu su organizirale SDP-ove saborske zastupnice  prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med. i Martina Vlašić Iljkić, dipl.soc.radnica, prof.dr.sc. Romana Jerković, dr.med. , zastupnica u EU parlamentu, Lana Remar, mag.soc.rada, tajnica Savjeta za socijalnu politiku SDP-a Hrvatske i Sara Medved, dr.med., spec.psihijatrije, predsjednica Savjeta za zdravstvo SDP-a Grada Zagreba.

  Mnogi naši građani, odnosno onkološki bolesnici susreću se s brojnim problemima od trenutka kada se postavi sumnja na onkološku bolest, prolaska kroz period pretraga i liječenja, neizvjesnosti i brige, a uz njih sve to prolaze i njihove obitelji, osobito u palijativnoj skrbi.

  Ne znaju ni na koje usluge iz sustava socijalne skrbi imaju prava, tko im može pomoći u njihovu ostvarenju, kako organizirati i pružiti psihološku pomoć oboljelima i njihovim obiteljima.

  Iznijeti su konkretni problemi, savjeti i rješenja, udruge su pozvane da se jave radi dodatnih uputa i prijava za dobivanje financijskih sredstava iz EU za programe promocije zdravlja i edukacije.

  Bilo je govora i o potrebi većeg odaziva građana na programe ranog otkrivanja bolesti i sistematske preglede. Važno je da se što prije u zdravstvenim ustanovama imenuju koordinatori onkoloških bolesnika koji bi pomagali oboljelima da ne lutaju kroz sustav, već da im pomognu u što bržem ostvarenju najbolje terapije. Stoga očekujemo od (trome i spore) zdravstvene administracije da što prije započne sa svim mjerama koje su navedene u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka i Akcijskom planu.

  Naši bolesnici nemaju vremena za čekanje!

  Zašto se ne ugledamo u druge, uspješnije zemlje?

  Očekivani životni vijek u RH je 3 godine kraći od EU prosjeka, ukupna davanja za karcinom su nam za 11% veća od prosjeka EU, no ishodi su nam izrazito loši: po smrtnosti smo, prema zadnjem službenom izvješću, drugi u EU.  Nezdravim životnim navikama pripisuje se 44% svih smrtnih slučajeva.

  Nakon uvodnih izlaganja sudionica tribine više posjetitelja uključilo se u raspravu- sa svojim pitanjima, razmišljanjima i iskustvima. Preko dva sata trajala je tribina, a potom je nastavljeno ugodno druženje uz prigodni zalogaj i piće.

  S ovakvim tribinama naše kolegice nastavit će i u drugim gradovima Hrvatske. Mi u SDP-u imamo rješenja i znamo kako zdravstveni sustav našim građanima učiniti dostupnijim, uređenijim i efikasnijim.