Okrugli stol u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama: Šutnja je najgora!

Nasilje nije dovoljno samo osuditi, nego se mora raditi na edukaciji, senzibilizaciji i stvaranju okruženja gdje se žene osjećaju sigurno te jednako cijenjeno i poštovano – poruka je okruglog stola u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek u suradnji s Forumom žena SDP-a Krapinsko-zagorske županije okupila je i organizirala raspravu u kojoj su sudjelovale zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek, načelnica općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, načelnica općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić, predsjednica Foruma žena SDP-a Krapinsko-zagorske županije Sandra Turković, vijećnica općinskog vijeća Stubičkih Toplica Sabina Frgec. Podršku su im svojim dolaskom pružili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Marko Vešligaj, potpredsjednik ŽO SDP-a Krapinsko-zagorske županije, kao i brojne članice stranke i žene koje su u došle u Zabok poslušati i podijeliti svoja iskustva s kolegicama.

Župan Željko Kolar dao je podršku kolegicama riječima da su njegove kolegice pobjednice koje su dobile povjerenje svojih sugrađana i sugrađanki ne zato jer su žene, nego jer su pametne, uspješne i mogu. Međutim teško se neki muškarci nose s time i onda pokušavaju omalovažavati sve ono što su kolegice napravile. Potvrda da ne uspijevaju u tome je podrška na izborima jer su kolegice i ponovile svoj mandat. Ovo je danas snažna poruka svim ženama i muškarcima da se ne treba zatvarati oči nad nasiljem i da se o njemu treba govoriti te da se nasilnike treba prijaviti.

„Mi žene koje smo na javnim funkcijama svakodnevno osjećamo različite oblike pritiska i nasilja, gotovo isključivo od strane pripadnika muškog spola. Međutim, mi smo se prema tome postavile i dobro se nosimo, stoga glavna poruka ovog okruglog stola nije usmjerena prema muškarcima već prama ženama. Kroz otvorenu raspravu i govoreći o situacijama kroz koje sve prolazimo želimo poručiti ženama da je šutnja najgora stvar. Šutnja znači da spuštene glave hodate kroz život. To što je nešto prešućeno i zatajeno ne znači da se dogodilo. Naprotiv, dogodit će se ponovno ako šutite“, komentirala je na početku rasprave gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek.

„O nasilju trebamo razgovarati, ukazivati na njega, osuditi ga na najveći mogući način. Društvo treba mijenjati educiranjem i osudom bilo koje vrste nasilja, jer nasilje nije samo fizičko koje završi udarcem ili nažalost smrću. Gotovo četvrtina djevojaka u dobi od 15 do 19 godina u adolescentnim vezama doživi tjelesno ili seksualno nasilje. Žene, ako se odluče maknuti od nasilnika, u velikom broju slučajeva moraju napustit dom i to je isto tako veliki problem”, nadovezala se predsjednica Foruma žena SDP-a Krapinsko-zagorske županije Sandra Turković i istaknula kako utjecaji na zdravlje mogu trajati cijeli život, jer nasilje utječe na fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje žena. Naglasila je da je ova rasprava bitna da se pošalje poruka kako ćemo i dalje inzistirati da se nasilje treba osuditi, a da žene nisu krive za nasilje koje im se događa.

Način odijevanja, način komunikacije, pogled, hod itd. nisu valjani razlozi čime se nasilnici opravdavaju za činjenje nasilja. Poruka je da je problem u nasilniku i njegovom mentalnom sklopu. Svako nasilje treba osuditi, ali ne prekršajno već kazneno, a u vrtiće, škole, poduzeća treba uvesti edukaciju, da je nasilje neprihvatljiv način odnosa i da to postane svijest cijelog društva.

Da se na tome već i sustavno radi istaknula je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

„Krapinsko-zagorska županija opredijelila se davno graditi županiju sa nultom stopom tolerancije na nasilje bilo koje vrste, a posebno na nasilje u obitelji i prema ženama. Ponosni smo što smo bili jedna od prvih županija potpisnica Europske povelje o ravnopravnosti spolova, još 2015. godine, jer velika većina obiteljskog nasilja je upravo rodno uvjetovana i podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti je izuzetno važno.“

Petek je naglasila kako su u Županiji posljednjih 10 godina sustavno radili na uspostavljanju sustava pružanja podrške ženama, žrtvama nasilja, kroz uspostavu SOS telefona, savjetovališta i uspostavljanja sigurne kuće, Doma za žrtve nasilja, Novi početak. Usporedno su se provodio niz edukacija za stručnjake i javnost jer informiranje, senzibiliziranje javnosti, podizanje svijesti da se nasilje događa svuda oko nas, da nas se tiče i da na njega treba reagirati, od velike je važnosti.

„Ove godine usvojili smo još jedan važan europski dokument koji nas obvezuje: usvojili smo rezoluciju kojom je Krapinsko-zagorska županija, prva županija u RH, postala „Sigurno mjesto za žene“. Naše akcije „I tebe se tiče“ te „ ProGledaj oko sebe, akTIviraj se!“ šalju dvije ključne poruke: „borimo se protiv predrasuda i stereotipa“, jer oni su često izvor raznih oblika nasilja, te „nasilje se tiče svih nas“, zato reagiraj!“, zaključila je zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek.

O gotovo svakodnevnom obliku pritiska i nasilja kojima su izložene osobe na javnim funkcijama govorile su načelnica općine Mače Mladenka Mikulec, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, načelnica općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić i vijećnica općinskog vijeća Stubičkih Toplica Sabina Frgec. Tako smo iz njihovih primjer mogli čuti o tome kako je već i sam pokušaj da se politički aktiviraju za mnoge od njih bila prava noćna mora, jer su ih oponenti vrijeđali na društvenim mrežama, postavljali uvredljive plakate pa čak i izravno prijetili.

Sve njihove situacije u nekoliko jasnih poruka odlično je sažela vijećnica općinskog vijeća Stubičkih Toplica Sabina Frgec koja je komentirala svoju situaciju: „Na postavljena pitanja ne dobivam konkretne i jasne odgovore, već vrijeđanje i omalovažavanje, upravo kako bi se izbjegla argumentirana rasprava u kojoj vladajući vijećnici, uglavnom muškarci, gube. Željela bih poručiti da kao žene ne smijemo odustati, imamo dovoljno sposobnosti, znanja i odvažnosti suočiti se s raznim izazovima i preuzeti odgovornost na vodećim pozicijama ne samo u politici, već u svim sferama javnoga života. Zaslužujemo jednake šanse i mogućnosti.“