Opačić: Nastavit ćemo gdje smo stali u jačanju socijalne zaštite

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić predstavila je danas u Zorokovcu pokraj Ozlja program Narodne koalicije o socijalnoj politici.

„Odabrali smo ovu lokaciju bivšeg centra za rehabilitaciju Zorokovec jer najbolje opisuje što smo provodili u četiri godine mandata. Svi štićenici ovog bivšeg centra nalaze se u zajednicama ili udomiteljskim obiteljima u njihovim mjestima i više su uključeni u društvo. To je naš cilj, manje ustanova, a više zajednica, udomiteljskih obitelji i asistenata,“ naglasila je Milanka Opačić

Program Narodne koalicije za socijalnu politiku predviđa niz mjera za jačanje socijalne od poboljšanja položaja korisnika ustanova socijalne skrbi do viših socijalnih naknada i osnivanja jedinstvenog novčanog centra za bolju kontrolu naknada i smanjenja troškova administracije.

„Nakon 11. rujna, nastavit ćemo gdje smo stali. Mi smo zemlju pokrenuli i izvukli iz krize. Nakon ovog čudnog eksperimenta od šest mjeseci, sve je stalo. Dva puta smo podizali socijalne naknade i tu smo uveli reda. Tako moramo nastaviti u idućem mandatu,“ istaknula je Opačić.

Opačić je objasnila kako je potrebno više pažnje posvetiti pronatalitetnoj politici ne obećavajući tisuću eura za svako dijete. Također je poručila kako je potrebno ispraviti nepravdu po pitanju porodiljnih naknada. Prvi korak delimitiranju zbog kojeg drugih 6 mjeseci porodiljnog žene dobivaju 2500 kuna naknade, bit će da se viša stopa naknade produlji na prvih 8 mjeseci porodiljnog što u konačnici znači veće naknade i duži porodiljni.

Također, u planu Narodne koalicije je spajanje zaklade „Hrvatska za djecu“ i Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Tako otvaramo prostor da se stipendirani učenici i studenti prate kroz cijelo vrijeme školovanja. Na kraju predstavljanja Opačić je napomenula kako se planiraju izmjene radnog zakonodavstva tako da se u zakon uvrstiti dopust namijenjen prilagodbi djeteta na boravak u predškolskoj ustanovi, kao i prilagodbi djeteta prilikom polaska u 1. razred osnovne škole.

Predstavljanju programa pridružio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak sa suradnicima i kandidatima iz VII. izborne jedinice.