Opačić u Makarskoj: Skidamo teret s leđa najugroženijih građana

“Ovo je prvi put u povijesti Hrvatske da su se vjerovnici okupili i dogovorili oko pomoći 60 000 građana”, na javnoj je tribini u Makarskoj poručila potpredsjednica SDP-a, Milanka Opačić.

Obraćajući se građankama i građanima Makarske, Opačić je naglasila kako je otpis dugova moguć jer je postignut dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, velikim gradovima, bankama i javnim poduzećima. Svi su pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani. “Građani često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli zbog gospodarske krize. Neki su bili primorani upasti u dug. To su mala novčana sredstva, ali su olakšanje građanima. Ne želimo da građani snose teret krize, nastojimo olakšati kako možemo”, istaknula je Opačić.

“Ovo je novi početak za umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom”, dodala je, te pojasnila kako se radi o jednokratnoj mjeri otpisa dugovanja. “Ovo nije poruka da se računi ne trebaju platiti, ovo je jednokratna mjera, otpis za socijalno ugrožene”, rekla je Opačić.

Naglasila je kako su kriteriji za otpis duga isključivo socijalni, ali su dobro regulirani pa se očekuje pridruživanje i drugih vjerovnika. “Ovo je poziv svim gradovima i drugim vjerovnicima u Hrvatskoj da se pridruže Sporazumu kako bi pomogli svojim susjedima, prijateljima, obiteljima kojima treba pomoć”, poručila je Opačić.

Na tribini je prisustvovao i Tonći Bilić, predsjednik SDP-a Makarske, koji je u uvodnom izlaganju poručio kako je Makarska oduvijek socijalno osjetljiva prema svojim građanima. “Moramo pomoći svojim sugrađanima, makar i oprostom ovakvih blokada”, naglasio je.

Građani su na tribini postavljali pitanja, a najčešće vezane uz sam kriteriji otpisa, odnosno kriterije kojim se građanima i na koji način otpisuju dugovi. Građane je zanimala i kontrola socijalnih slučajeva, odnosno rizik od protupravnih zahtjeva. “Informatizacijom podataka građana koji primaju socijalnu skrb uspjeli smo otpisati 7000 građana koji nisu zadovoljavali kriterije za primanje pomoći. Tako smo dobili 48 milijuna kuna, koje smo preraspodijelili na 10 000 socijalno ugroženih obitelji. Zbog skupne informatizacije baza, varalice možemo otkriti za 30 sekundi. Važno je da pomoć dobiju oni koji je zaista trebaju”, poručila je.

Građane su zanimale i druge politike, a Opačić je podsjetila na povećanje iznosa minimalne plaće te smanjenje poreznog opterećenja rada kojima su promijenjeni porezni razredi u korist srednjeg sloja građana koje su proizašle iz SDP-ovih politika.

Više o samoj mjeri otpisa duga pročitajte ovdje.