Bernardić: “SDP ima plan za turizam, a Vlada je udarila na građane koji žive od turizma”

    Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Krku je, uz druženje s članovima stranke te s načelnicom Općine Omišalj Mirelom Ahmetović i načelnikom Općine Punat, Marinkom Žicom komentirao situaciju u turizmu i pad broja noćenja i dolazaka gostiju što je posljedica nepostojanja turističke strategije, pri čemu Krk pokazuje kako se pažljivim planiranjem, brigom i novim idejama može ostvariti uspješna sezona.

    “Ova nesposobna Vlada radi sve kako bi stvorila prepreke održivom razvoju turizma uz nepostojanje jasne turističke strategije otežavajući poziciju iznajmljivača. Vlada bez ikakvog obzira diže cijene paušala za iznajmljivače, dižu PDV u turizmu koji je najskuplji u Europi te cijene nameta za vezanje brodica. Cijene vezova i porez na brodice poskupile su deset puta, udara se na paušalne iznajmljivače s peta puta većom cijenom, a PDV se skoro poduplao s 13 posto na 25 posto. Ukoliko želimo biti konkuretni na europskoj i svjetskoj razini i ukoliko želimo biti jedna od najpožljenijih turističkih destinacija u Europi, ovakva praksa i pravila se moraju mijenjati, a stopa PDV-a mora biti manja. SDP ima plan kako rasteretiti i unaprijediti turističku djelatnost.”

    Bernardić je podsjetio kako je SDP već ranije iznio prijedlog smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto i smanjenje PDV-a koji se odnosi na usluge smještaja u turizmu na 10 posto.

    Komentirajući problem LNG terminala podsjetio je da je lex LNG donesen na netransparentan način, na brzinu te da nije u skladu ni sa zakonskim propisima, a niti s prostornoplanskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije.

    “S pravom se i dalje pitamo je li grupa koja ga je pisala još jedna nova Borg grupa kao u slučaju Agrokora? Način na koji se donio Lex LNG sličan je načinu na koji se donosio Lex Agrokor kojim se izvuklo preko 500 milijuna kuna. Lex LNG narušava ekološke standarde i njime se šteti građanima Omišlja i cijele Primorsko – goranske županije. I Lex Agrokor i Lex LNG mogu doživjeti isti scenarij na kraju, a to su katastrofalne posljedice za hrvatske građane.”