Proglašeni pobjednici “Najboljeg grada”: Rijeka, Varaždin i Opatija odnijeli titule

  Najbolji gradovi za gospodarstvo su Samobor, Opatija i Hvar, za demografiju i mlade Vukovar, Labin i Crikvenica, a najbolji gradovi za život su Varaždin, Sveta Nedelja i Rab. Grad koji je u proteklih godinu dana ostvario najveći napredak na polju kvalitete života je Opuzen, a EU fondove je najuspješnije koristio Grad Rijeka. Rijeka je pobjednik i u Smart City kategoriji među velikim gradovima, a najpametniji srednji i mali gradovi su Zaprešić i Krk. U Eco City kategoriji titulu najboljega i ove je godine osvojio Osijek…

  Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima u četvrtak je u Opatiji i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, petu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos. Za razliku od prethodnih godina, ove smo godine na istom eventu proglasili pobjednike i dodijelili nagrade u svim kategorijama – gospodarstvo, obrazovanje i mladi, kvaliteta života, EU fondovi i Smart i Eco city, a drugu godinu zaredom proglasili smo i grad koji je ostvario najveći napredak na polju kvalitete života.

  Baš kao i prošle godine, i ove je godine u našem izboru čak šest gradova – Samobor, Labin, Varaždin, Krk, Rijeka i Osijek, uspjelo obraniti titulu najboljega, a najveći uspjeh ove je godine ostvario Grad Rijeka pobjedom u čak dvije kategorije. Grad Rijeka odnio je, tako, naslove Prvaka EU fondova i najpametnijeg velikog grada u zemlji. Labinu je ovo, pak, četvrta po redu pobjeda i naslov najboljeg srednjeg grada za demografiju i obrazovanje u zemlji, te jednog od najboljih gradova za život u Hrvatskoj. Razloga za zadovoljstvo itekako imaju i u Samoboru – treći put zaredom osvojili su titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji i jednog od najboljih gradova za život. Varaždinu je ovo, pak, druga pobjeda za redom u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života, a prve godine našeg izbora osvojili su i titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji. Krk ove godine ponovo slavi u Smart-city kategoriji, a ušli su u samo finale, među pet najboljih u kategoriji obrazovanje i mladi. Osijek, pak, drugu godinu zaredom slavi u Eco-City kategoriji, a ove su se godine po prvi put u finale plasirali i u kategoriji EU fondovi.

  Uz Samobor, koji treću godinu zaredom slavi kao najbolji veliki grad za gospodarstvo u zemlji, u ovoj kategoriji pobjedu je ove godine, nakon godine pauze, ponovo odnio Hvar kao najbolji mali grad za gospodarstvo. Hvaru je ovo četvrta godina zaredom u kojoj se plasira u samo finale izbora u kategoriji gospodarstvo, a treći put su ušli i među pet najboljih malih gradova za život u zemlji. Naslov najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo ove je godine pripao Opatiji.

  U kategoriji obrazovanje i mladi četvrtu godinu zaredom titula najboljeg srednjeg grada pripala je Labinu. Po prvi put, otkako smo pokrenuli naš izbor, upravo u ovoj kategoriji slave Crikvenica kao najbolji mali grad i Vukovar kao najbolji veliki grad za demografiju, odnosno obrazovanje i mlade.

  U kategoriji svih kategorija titulu najboljeg velikog grada za život i ove je godine obranio Grad Varaždin. Otkako smo pokrenuli izbor za Najbolji grad Varaždin je svake godine u finalu kategorije kvaliteta života i gospodarstvo. Nakon prošlogodišnjeg ulaska u finale, Grad Rab ove je godine i pobijedio u kategoriji malih gradova, a prvi naslov najboljeg srednjeg grada za život nakon tri godine finala ovaj put je pripao Svetoj Nedelji. Uz to što i u našem izboru iz godine u godinu potvrđuju status jednog od najboljih gradova za život u zemlji, Sveta Nedelja svih dosadašnjih godina je slavila i kao najbolji srednji grad za gospodarstvo, a nakon četiri uzastopne pobjede ovo je prva godina da im je pobjeda izmakla.

  Uz Rijeku, drugu godinu zaredom u Smart-city kategoriji slavi i Grad Krk kao najbolji od malih gradova, a nakon prošlogodišnjeg plasmana u finale ove godine po prvi put slavi i Zaprešić kao najpametniji srednji grad u zemlji. 

  Podsjetimo, u finale ovogodišnjeg izbora za Najbolji grad u kategoriji gospodarstvo uspjeli su se plasirati još Bakar, Mali Lošinj, Orahovica i Rab (mali gradovi), Kastav, Poreč, Rovinj i Sveta Nedjelja (srednji gradovi), te Koprivnica, Krapina, Pula i Varaždin (veliki gradovi). 

  U kategoriji obrazovanje i mladi među pet najboljih malih gradova i ove se godine plasirao Cres, grad koji je protekle tri godine osvajao titulu najboljega, te Buje, Komiža i Krk. U kategoriji srednjih gradova u finale su ušli Umag, koji je slavio prve godine našeg izbora, te Poreč, Rovinj i Vrbovec. U kategoriji velikih gradova u finalu su se borili dosadašnji pobjednici Velika Gorica i Pazin, te Čakovec i Bjelovar koji iz godine u godinu zahvaljujući svojim ulaganjima i visokim standardima drže mjesto među pet najboljih gradova za obrazovanje i mlade. 

  Kad je kvaliteta života u pitanju, u finale su se po prvi put ove godine plasirali Biograd na moru i Klanjec, a nakon prošlogodišnje pauze, tu su ponovo i Hvar i Novalja. Od srednjih gradova, po prvi put su do finala dogurali Kastav i Opatija, a Poreč i Rovinj potvrdili svoj dugogodišnji status jednih od najboljih gradova za život u zemlji. Po prvi put su se u finalu kategorije svih kategorija našli i Koprivnica i Pazin, a Dubrovnik i Zagreb još su jednom potvrdili da su među pet najboljih. 

  Kategorija EU fondova jedina je jedinstvena, tu nismo gradove dijelili na velike, srednje i male već se svi natječu zajedno, a uz Rijeku, za titulu Šampiona EU fondova ove su se godine po prvi put natjecali Osijek i Slavonski Brod, Belom Manastiru ovo je drugo finale zaredom, a Zagrebu treće.  

  U Smart-city kategoriji ove su godine u finale u kategoriji malih gradova ponovo ušli Donji Miholjac, Hvar i Zlatar, a po prvi put ovako visoko uspjela se plasirati Korčula. Od srednjih gradova u finalu je prvi put Makarska, a tu su još Sveta Nedjelja i Poreč, te Koprivnica koja je titulu najboljega osvajala protekle dvije godine. Kad su pak, veliki gradovi u pitanju svoj status jednog od najpametnijih gradova u zemlji i ove su godine potvrdili Dubrovnik i Karlovac, a po prvi put ulazak u finale izborili su Slavonski Brod i Zadar. 

  U finale izbora u Eco-city kategoriji ove su godine ušli Križevci koji su pobjedu odnijeli prije dvije godine, Koprivnica koja je slavila prije tri godine, Poreč koji je u finalu bio i prošle godine i po prvi put – Zadar. 

   

  (tekst: gradonacelnik.hr)