Regionalna akademija – prostor ženske slobode i uvažavanja

Suradnja članica socijaldemokratskih stranaka i aktivistkinja civilnoga društva iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske te s Kosova niz godina odvija se i u okviru programa političkog feminističkog obrazovanja koje provodi Ured Zaklade Friedrich Ebert za Srbiju i Crnu Goru. Uz pet sudionica iz Hrvatske – četiri članice SDP-a – Mariju Blažinu, Danijelu Vukošu, Milu Butić i Marlenu Komšić te predsjednicu Sekcije mladih SSSH Anu Šer, ukupno je triedesetak polaznica prvog vikenda ovogodišnjeg izdanja regionalne ženske leadership akademije, od 23. do 26. Lipnja 2022. u Podgorici, brusilo znanja o feminizmu, izradi rodno osjetljivih politika i izazovima ostvarivanja pravednog društva, ne zaboravljajući ni opustiti se i u neformalnom okruženju razmijeniti iskustva u političkom djelovanju.

Bogat program uključivao je panel o ratu u Ukrajini, dok su se tijekom sljedeća dva i pol intenzivna dan otvarale teme poput leadershipa, izrade politika, učinkovit komunikacije i slično. Za Marlenu Komšić, članicu SDP-a iz Knina, bila je to prilika upoznati politički aktivne žene iz susjednih država, kao i produbiti znanja o rodnoj ravnopravnosti, povezanosti feminizma i socijaldemokracije, mogućim savezništvom s muškim kolegama te općenito položaju žena u društvu, od prošlosti do sada.

„Uloga žena kroz povijest se mijenjala, naime poznato je kako su žene kroz povijest omalovažavane te ih se smatralo manje važnim za politički život. Većina zemalja svijeta danas je rodnu diskriminaciju dosta minimalizirala, ali i dalje u siromašnijim državama žene nemaju previše prava niti u današnje vrijeme.

U odnosu na prošlost kada je diskriminacija bila vrlo česta pojava, smatram kako se položaj žena danas svakako poboljšao, no ipak je vrlo važno da se mi kao političarke i aktivistkinje umrežimo, zajedno borimo kako bi sve zajedno zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja potpune ravnopravnosti na cijelom svijetu, a posebno na Balkanu.

Također, razgovarali smo i o našim političkim organizacijama, posebno forumima žena koje postoje unutar njih te o našem mjestu u njima na način što bi mi kao liderice u strankama jednog dana mogle poboljšati. Posebno mi se svidio trening „Kako postati bolja liderka“ pod vodstvom gospođe Svetlane Stefanović,“ dojmovi su Marlene Komšić.

Predsjednica SDP-a Rovinja Maria Blažina naglasila je kako se na program prijavila jer joj se „tema učinila prilično važnom i nedovoljno prepoznatom u mojoj regiji Istri.

„Na Akademiji sam zaista jako puno naučila, upoznala kvalitetne mentore/ice i razmijenila iskustva s brojnim ženama koje su angažirane oko pitanja rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena u našem društvu. Sudionice Akademije mahom su afirmirane političarke, profesionalke i aktivistice koje se kroz svojoj život susreću s pitanjima položaja žena, manjina i socijalno ugroženih skupina. Samim time kad tad ćemo doći u poziciju kroz svoj rad i društveni angažman zauzeti jasan stav o tim pitanjima i formalizirati ga kroz radnu etiku, odluke i politike koje provodimo.

Mišljenja sam da hrvatsko društvo, čak i moju najneposredniju okolinu, čeka još jako dug put do stvarne, objektivno jednake percepcije muškarca i žene u svim aspektima funkcioniranja društva. Radujem se budućem susretu i novoj razmjeni iskustava s kolegicama iz susjednih zemalja zapadnog Balkana, jer naposljetku umrežavanjem i zajedničkim djelovanjem lakše ćemo premostiti zajedničke tradicijske barijere na putu ka realnoj jednakosti i rodnoj ravnopravnosti.“

Zadranke Danijela Vukoša, predsjednica zadarskog Foruma i gradska vijećnica i Mila Butić, vijećnica u Skupštini Zadarske županije dijele slična iskustva. Prisjećajući se odrastanja, Mila je o svojem sudjelovanju na akademiji zapisala i ovo: „Kao djevojčica sam živjela u prošlom stoljeću, ali bila sam dovoljno svjesna da mogu primijetiti položaj žena u društvu. Danas kao odrasla žena, u 2022. godini ne vidim preveliku razliku u odnosu na tada što je nadasve šokantno.

Žene svoj položaj i dalje moraju dokazivati i tražiti ono što ih pripada, kao što je prekid trudnoće, iste plaće i mirovine… Edukacija, znanje i učenje je od iznimne važnosti, a upravo to nam je pružio divan seminar u Podgorici. Nadam se da ću usvojena znanja uspjeti prenijeti i implementirati i na svoju organizaciju i stranku. Ne sumnjam i da će drugi dio također biti toliko nadahnjujuć i inspirativan. Zahvalna sam i ponosna što sam sudionica SD regionalne akademije ženskog liderstva.“

Dojmove je možda i najsažetije prenijela Danijela Vukoša.

„Različite žene, različiti stavovi i mišljenja, različite socijalno-kulturne predispozicije, različiti jezici… Sve smo govorile istim jezikom – jezikom ravnopravnosti, solidarnosti i pravednosti. Akademija nam je omogućila da se čujemo i da nas se čuje. Da se povežemo i mijenjamo zajednice u kojima jesmo. Da zajednice u kojima živimo budu solidarne, tolerantne, pravedne i naprosto ljudske.“