RESTART koalicija predstavila reformu pravosuđa

  Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić u ponedjeljak je na predstavljanju reforme pravosuđa RESTART koalicije rekao kako je svima u Hrvatskoj jasno da situacija u pravosuđu nikad nije bila gora.

  “Ne znam što bolje opisuje trenutačnu vlast u Hrvatskoj – činjenica da je zbog korupcije i sumnje u koruptivne radnje pola ministara ove Vlade moralo odstupiti s položaja ili to što se Vlada održavala na vlasti zahvaljujući kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno zahvaljujući političkoj korupciji“, rekao je Bernardić te dodao kako na kraju nevini građani trpe štetu od korupcije, a korist imaju samo moćni i nedodirljivi s političkom zaštitom.

  Bernardić je rekao kako velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku te da je uništena vjera građana u DORH, Vladu i pravosuđe u cjelini.

  “RESTART koalicija predlaže korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje. Politika za nas nije vlast već odgovornost. Vlast u Hrvatskoj ne smije biti korumpirana jer korupcija izjeda hrvatsko društvo i zbog nje je mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima oduzeto dostojanstvo”, rekao je Bernardić i naglasio kako je ključni cilj vratiti povjerenje građana u neovisnost sudstva te podići učinkovitost čitavog pravosudnog sustava. Kao posebno važan mehanizam u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala Bernardić je najavio donošenje zakona o porijeklu imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

  Predsjednik SDP-ova Savjeta za politički sustav prof. dr. sc. Josip Kregar naglasio je kako je važno prevenirati korupciju.

  “HDZ je pokazao jednu visoku sposobnost uništavanja institucija. U tom smislu da ih liši svoje prave svrhe, ne daje im dovoljno sredstava ili bira ljude koji će obezvrijediti smisao institucije, one koji ili nemaju znanja ili nemaju volje za borbu protiv korupcije”, rekao je Kregar te dodao kako je povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jedan od ključnih stupova prevencije korupcije.
  Rekao je kako država nije Vladina već pripada građanima koji imaju pravo znati što država radi, a svjedoci smo da se radi suprotno. Rekao je kako Državno odvjetništvo i USKOK moraju biti tijela s više sadržaja i više podrške građanima te da će pobjednička RESTART koalicija stajati na strani javnosti.

  Predsjednik SDP-ovog Savjeta “Naprijed Hrvatska – klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj” prof. dr. sc. Ivo Josipović naglasio je kako je oduzimanje nezakonito stečene imovine i utvrđivanje porijekla imovine stup borbe protiv korupcije. Rekao je da kad se brojke o oduzetoj imovini stave u korelaciju s štetom koja je učinjena korupcijom onda se vidi da je riječ o marginalnom uspjehu pravosuđa.

  “Strogo kažnjavanje korupcije i mafijaštva nije samo po sebi dovoljno jer je potrebno poslati moralnu poruku kako se kriminal ne isplati i kako društvo neće tolerirati nezakonito bogaćenje na teret građana”, rekao je Josipović te dodao kako su političari i suci oni čije se porijeklo imovine, a i ono čim se bave, mora posebno nadzirati.

  “Prljavi novac je suština krvotoka mafije i korupcije i bez zatvaranja tog krvotoka nema uspješne borbe protiv kriminala, korupcije i mafijaštva. RESTART koalicija će učiniti sve da se taj krvotok zaustavi i da odumre korupcija i mafijaštvo u ovoj zemlji”, zaključio je Josipović.

  Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je borba protiv korupcije najveća borba koju danas Hrvatska mora voditi te ona nije moguća bez učinkovitog pravosuđa. Naglasio je kako je RESTART koalicija pripremila niz mjera kojima će poboljšati rad pravosuđa i vratiti povjerenje građana u taj sustav. Podsjetio je kako ovih dana ponovno pratimo još jednu HDZ-ovu kriminalnu hobotnicu i da građani misle kako je to sve napravljeno u predizborne svrhe i na kraju za to nitko neće odgovarati.

  “Ako se korupcijske afere otvore, one moraju imati epilog. Krivci će biti kažnjeni, imovina će im biti oduzeta, a šteta koja je načinjena javnom interesu nadoknađena u najširem mogućem opsegu”, rekao je Grbin te istaknuo kako je upravo to cilj RESTART koalicije. Grbin je rekao da je za postizanje svega navedenog potrebno mijenjati način ulaska sudaca u sustav i provoditi njihove češće sigurnosne provjere, osigurati stegovnu odgovornost onih koji donose odluke, raditi na cjeloživotnom obrazovanju sudaca, nastaviti sa spajanjem sudova i racionalizirati sustav,
  objavljivati javno sve odluke sudova te srediti zemljišne knjige.

  Istaknuo je kako su posebno bitne mjere za zaštitu potrošača te za ovršni postupak i blokirane. Što se tiče zaštite potrošača, mjere koje će se donijeti tiču se olakšanog pristupa sudovima, pravne pomoći i pokretanja posebnih ureda za zaštitu potrošača. Set mjera za ovršni postupak i blokirane obuhvaća uvođenje e-ovrha bez nepotrebnih posrednika u ovršnom sustavu, smanjenje troškova,
  pojednostavljenje osobnog stečaja te reguliranje rada agencija za otkup potraživanja uz uvođenje strožeg nadzora nad njihovim radom.