U Saboru održan Okrugli stol Kluba zastupnika i Foruma mladih SDP-a o studentskom standardu

  Potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac u petak je u Hrvatskom saboru, u suradnji s Forumom mladih SDP-a, organizirala Okrugli stol o studentskom standardu.

  “Klub zastupnika SDP-a povodom Međunarodnog dana studenata organizira Okrugli stol na temu studentskog standarda. Studentima nije nikad bilo lako. Studentski život nije bio lak. Međutim, posljednje tri godine uslijed galopirajuće inflacije zapravo i produbljivanjem nejednakosti koju su osjetili najdublje one najranjivije skupine. Studenti su posebno pogođena skupina, bez obzira govorimo li o uvjetima studiranja, o studentskom radu, o direktnim financijskim pomoćima, o prehrani ili o nemogućnosti smještaja u studentskim domovima.

  Ono čemu Republika Hrvatska treba težiti je socijalna dimenzija visokog obrazovanja koja pretpostavlja da je visoko obrazovanje javno dobro koje treba biti jednako dostupno i priuštivo svima, bez obzira na socioekonomski položaj ili nekakvi specifični položaj određenih društvenih skupina. I ono što mi zapravo želimo danas na ovom okruglom stolu vidjeti kakva je situacija u Republici Hrvatskoj kada govorimo o socijalnom standardu u odnosu na druge zemlje Europske unije i kojim to mjerama, poticajima i konkretnim potezima možemo unaprijediti javnim politikama socijalnu dimenziju visokog obrazovanja”, rekla je Glasovac.

  Profesor Ivan Rimac, voditelj istraživanja EUROSTUDENTA, objasnio je kako se njihovo istraživanje provodi svake dvije do tri godine i služi praćenju priuštivosti visokog obrazovanja.

  “Nažalost, prošlo istraživanje je bilo 2018.-2019. kada smo tek izlazili iz ekonomske krize, a ovo koje je provedeno pred ljeto prošle godine je ustvari ono koje će opisati što se događalo od početka ukrajinskog rata na ovamo. U kratkim crtama, ono što imamo u uvidu zasad nije međunarodna komparativnost, već u prvom redu ono što smo uočili u Hrvatskoj. To je u prvom redu eksplozija rasta cijena stanovanja i prehrane, dok se u ostalim segmentima taj rast ne vidi toliko zbog redukcije troškova koje studenti sami čine. Ono što pratimo je to da nema porasta zapošljavanja studenata, u prvom redu zbog zakonskih ograničenja koja im u tom slučaju oduzimaju prava redovnih studenata. A ono što je vidljivo kao kompenzacija visokih troškova stanovanja je povećani broj studenata koji stanuju kod roditelja, tj. nisu promijenili mjesto boravka radi studija. Što se tiče hrane, nema kompenzacijskih elemenata i ako se ukupno zbroje svi troškovi, porast troškova studiranja je 37%”, rekao je Rimac.

  Antonela Đuraš se u ime Hrvatskog studentskog zbora zahvalila Klubu zastupnika SDP-a na ovakvoj inicijativi te je istaknula kako vjeruje da će ona iznijeti nešto dobro.

  Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki naveo je kako oni o ovoj važnoj temi pričaju već više od godinu i pol dana te su predlagali i konkretna rješenja.

  “Studentski standard, na to se najviše baziramo, tiče se i studentskog smještaja, ogroman je problem u posljednje vrijeme. Samo uzmite u obzir primanje studenata u studentske domove u Zagrebu, gdje 3.000 studenata ove godine nije primljeno. Samo oni koji su se javili u Splitu, njih 1.000, pokazuje da uistinu nedostaje smještajnih kapaciteta. Uzmimo studentski rad, gdje smo i mi kao Forum mladih i kao SDP, jasno komunicirali i naše prijedloge i mjere da se poveća onaj limit godišnje zarade u kontekstu zadržavanja porezne olakšice jer je ona i dalje, prema onome što je zakonski limit, manja od praga rizika od siromaštva kojeg Državni zavod za statistiku jasno komunicira.

  Tu je, naravno, i studentska prehrana. Upozoravali smo, doista dolazi do do pogoršanja same studentske prehrane i kada sam ja bio student su se studenti žalili, a sada sve više ili nalazimo lošiju hranu, a ono što je najvažnije događa se i zatvaranje studentskih menzi. Vidjeli smo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. To je jedan loš trend i na tome treba poraditi. Ja vjerujem kao što je i predsjednica Hrvatskog studentskog zbora rekla da ćemo ovim okruglim stolom podići ovu temu na jednu višu razinu. Podigli smo ju sad na parlamentarnu razinu te da će i vladajući osvijestiti ovaj problem i da će upravo rezultati ovog ovih istraživanja koji govore o ogromnom porastu troškova studiranja konačno zazvoniti za alarm vladajućima i da će se oni pokrenuti u pogledu toga”, rekao je Lukavečki.