Savjet za poljoprivredu i hranu: Kuda idu divlje svinje u Hrvatskoj?

Mediji su ovih dana izvještavali o pronađenom većem broju uginulih divljih svinja zaraženih Afričkom svinjskom kugom (ASK) na području Slavonije. Ove vijesti su u kontradikciji sa izjavama ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja tvrdi kako je ASK u Hrvatskoj stavljena pod kontrolu.

SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu smatra kako su nadležni, poučeni iskustvom članica EU koje su se izborile ili i u ovom trenutku biju bitku sa Afrikom svinjskom kugom, morali očekivati da će se i kod nas u šumama Vukovarsko-srijemske županije i ostalim županijama u kojima su utvrđene na ASK pozitivne divlje svinje, nekoliko mjeseci nakon vrhunca epidemije pronalaziti lešine istih koje su uginule od posljedica bolesti. Međutim kako je nakon pronalaska lešina divljih svinja u lovištu kojim gospodari Uprava šuma, Podružnica Vinkovci otkazala daljnji lov na divlje svinje razvidno je da se mi opet ne znamo nositi sa situacijom za koju smo znali da će nadoći i na koju smo trebali biti spremni.

Biosigurnosne mjere za lovce su već odavno propisane i trebaju se provoditi. Sada umjesto da se planirani lovovi na divlje svinje izvrše, da se pojača sanitarni odstrel sa iskusnim kadrom koji Hrvatske šume sigurno imaju i da se kontinuirano radi na smanjenju broja divljih svinja kliconoša kako bi se spriječilo širenje bolesti, kod nas opet sustav ne funkcionira. Na površinu opet izlazi nekoordinirani rad tijela unutar Ministarstva poljoprivrede. Lovci su stavili „puške na klin“ dok veterinari zahtijevaju smanjenje populacije. U međuvremenu se divljim svinjama dopušta nekontrolirani rast populacije tako da mogu i nadalje ugrožavati zdravlje divljih i domaćih svinja.

Pogrešne odluke Ministarstva sa katastrofalnim reperkusijama na svinjogojsku proizvodnju istočne Hrvatske nastavljaju se vidimo i nadalje. Silan novac poreznih obveznika utrošen je na saniranje tih pogrešnih odluka. U Hrvatskoj smo navikli da za pogrešne odluke nitko ne snosi odgovornost, a potezi kao što su ulaganje sredstava u  razvoj i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i smanjenje ovisnosti o uvozu hrane očigledno je samo fatamorgana u pustinji poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, koja očigledno ovoj vladi nije interesantna jer su kupnjom polovica i izgradnjom svinjaca našim novcem kupili svoj mir u Slavoniji.