Savjet za poljoprivredu i hranu: U Ministarstvu poljoprivrede sve po starom!

  S novom kalendarskom godinom u radu Ministarstva poljoprivrede se nažalost ništa nije promijenilo. Očekivali bi da su do sada već naučili koje su im obaveze i šta se od njih očekuje te da će u 2023. krenuti s većim radnim elanom, ali odgovorne tamo očito ne zabrinjava konstantno višegodišnje kašnjenje u donošenju važnih strateških dokumenata. Vjerojatno je ugodno dremuckati u udobnim
  foteljama.

  Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) stupila je na snagu 1. siječnja 2023, a važan dio posla od strane Republike Hrvatske još nije odrađen. Hrvatski Strateški plan ZPP-a za programsko razdoblje 2023. – 2027. Europska komisija je odobrila 28. listopada 2022. i ostalo je na Vladi Republike Hrvatske da ga potvrdi. U 2022. to nije bilo moguće jer je prije toga trebalo izmijeniti Zakon o poljoprivredi koji je stupio na snagu zadnji dan prosinca. Nakon donošenja Strateškog plana treba pripremiti i Pravilnik o provedbi intervencija za izravna plaćanja za 2023. godinu koji bi trebao proći savjetovanje s javnošću. Prošlogodišnji Pravilnik bio je u e-savjetovanju točno 9 dana. Iskreno se nadamo da će novi, s obzirom da će propisivati brojne nove obaveze za poljoprivrednike, biti u javnoj raspravi 30 dana kako to propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama. Naime, jedinstveni zahtjev za potpore trebali bi se početi podnositi početkom ožujka, a prije toga bilo bi nužno da se podnositelji upoznaju sa sadržajem Pravilnika i dobiju priliku za dodatna pojašnjenja.

  Apelirali smo nebrojeno puta da se poslovi o provedbi nove ZPP i izravnih plaćanja odrade na vrijeme kako bi se poljoprivrednici što bolje pripremili na ono što ih čeka. Ministarstvo poljoprivrede će vjerojatno opet pronaći neki izgovor kao što je to slučaj i sada s nadležnim institucijama i ovom tragedijom praćenja cijena i kažnjavanjem poduzetnika jer na vrijeme nisu poduzete potrebne radnje. Pri tome se zaboravlja koliko su porasle cijene energenata, ali i drugi troškovi iz nadležnosti države. Tu nema smanjivanja, a ni kažnjavanja.

  I ribari su u sličnoj situaciji. Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021-2027 Europska komisija je odobrila 29. studenog 2022. Prije donošenja Programa od strane Vlade Republike Hrvatske treba izmijeniti Zakon o morskom ribarstvu i Zakon o akvakulturi koji su 16. prosinca 2022. prošli tek prvo čitanje. Na dnevni red sjednica Hrvatskog sabora koja je u tijeku i završava 31. ožujka 2023. ovi zakoni nisu uvršteni, a nakon njihovog donošenja treba pripremiti Pravilnike, informirati ribare i javnost. Kad će se to odraditi nije poznato. Uz sve to Ministarstvo poljoprivrede je 16. prosinca 2022. objavilo javni poziv za sudjelovanje u mjeri trajnog prestanka ribolovne aktivnosti za 2022/2023. U predmetu javnog poziva navodi se da se poziva na sudjelovanje u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021-2027 (kojeg Vlada još nije donijela) te na Uredbu 1138/2021 (koja još nije preuzeta u nacionalno zakonodavstvo).

  Ministarstvo poljoprivrede postalo je samo sebi svrha. Odgovorni rade što hoće i ponašaju se kao da im nitko ništa ne može. Pri tome zaboravljaju da njihove plaće financiraju porezni obveznici, poljoprivrednici, ribari, građani koji kupnjom robe jednu četvrtinu njene cijene direktno uplaćuju u državni proračun. Stoga upućujemo apel odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede da prestanu s bahatošću i počnu raditi u interesu svih!