Savjet za poljoprivredu i hranu povodom Svjetskog dana seoskih žena

Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena namjera je skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću.

U svijetu svaka treća žena radi u sektoru poljoprivrede, a seoske žene imaju važnu ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji, sigurnosti hrane i prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima te skrbe o kućanstvu.

Smatramo da je potrebno danas, kao i svaki drugi dan, ukazivati na izazove s kojima se žene u ruralnom prostoru susreću. One paze na obitelj, brinu o kući, polju, poljoprivrednom gospodarstvu, rade gotovo bez dana i sata pauze, no suočavaju se s brojnim problemima. Podcijenjene su i potplaćene, a tek svaki treći OPG glasi na njihovo ime. Nemaju jednak pristup edukaciji i slobodnim aktivnostima, a mnoge trpe i nasilje.

Sve to rezultira slabijom razvijenošću seoskih sredina pa je osnaživanje uloge žena ključ u revitalizaciji ruralnih područja i prevenciji rasta rodne nejednakosti. Ruralne žene su žene s nezamjenjivom ulogom u društvu i njihov rad treba prepoznati i cijeniti. Ruralnoj Europi potrebne su snažne seoske žene, kao i Hrvatskoj koja je dio Europe!

U ime Savjeta za poljoprivredu i hranu svim ženama sa sela čestitamo njihov dan. Hvala vam na svemu što činite svakog dana, jer je Vaš rad osnova očuvanja naših sela i opstojnosti seoskih sredina.