Savjet za zdravstvo SDP-a povodom Svjetskog dana bolesnika

  Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače i Savjet za zdravstvo SDP-a Hrvatske daje svoju podršku svim bolesnicima i građanima Republike Hrvatske u osiguranju dostupne, sigurne i kvalitetne zdravstvene usluge.

  Našem zdravstvu ne trebaju samo reforme nego značajna rekonstrukcija koju aktualna politika ne može i ne zna osigurati. Zadaća ministra zdravstva je da ponudi kvalitetna i upotrebljiva rješenja za sustav koji već desetljećima grca u dugovima, a građanima postaje sve nedostupniji. Nažalost ministar zdravstva sa svojom administracijom podbacio je u svojoj zadaći.

  Naš zdravstveni sustav opterećen je korupcijom i klijentelizmom, a njegov najveći problem je loše upravljanje i bacanje novca poreznih obveznika u vjetar. Nevjerojatno duge liste čekanja, previsoka smrtnost od karcinoma, loša zdravstvena pismenost, devastirana primarna zdravstvena zaštita, nedostatak liječnika i medicinskih sestara samo su dio problema do kojih je dovela loša administracija i izostanak aktivnog vođenja sustava.

  Samo entuzijazam zdravstvenih djelatnika priječi od urušavanja sustava zdravstva. A s druge strane dolazi do prebacivanja značajnih količina javnog novca u privatne džepove te proglašavanje privatnih interesa javnim i strateškim što predstavlja poraz administracije u osiguranju javnozdravstvenog sustava.

  SDP ima rješenja i zadaću zaštititi javnozdravstveni sustav spriječiti i onemogućiti puzajuću privatizaciju zdravstva.

  Građani Republike Hrvatske zaslužuju uređeni zdravstveni sustav koji im pruža sigurnost, a ne sustav u kojem samo pojedinci mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu temeljem materijalnog statusa.

  ZDRAVLJE ZA SVE poruka je kojom se vodimo – SDP može i zna kako unaprijediti javnozdravstveni sustav.

   

  Savjet za zdravstvo SDP-a