SDP obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U četvrtak 22. rujna delegacija SDP-a predvođena predsjednikom stranke Peđom Grbinom, potpredsjednicom SDP-a i Hrvatskog sabora Sabinom Glasovac te v.d. predsjednicom Foruma žena SDP-a Tatjanom Šimac Bonačić položila je cvijeće i zapalila svijeće pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanje ovog dana ima za cilj osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstva koja su se dogodila 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Sjećanje je to i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

“Mi kao društvo moramo učiniti puno, učiniti puno da osvijestimo ljude, da educiramo ljude i da osiguramo da nasilja u našem društvu bude što manje, a pogotovo onoga usmjerenoga unutar obitelji i protiv žena. Društvo može učiniti puno, ali to može napraviti samo ako hoće, ako je svjesno i spremno. Jedan od velikih koraka u borbi protiv toga je obrazovanje – građanski odgoj. Ovakve situacije moraju nas natjerati da se mijenjamo. Jer ako se ne promijenimo, ovi dani će biti samo dani kada ćemo položiti cvijeće, zapaliti svijeće, očistiti malo savjest, a u konačnici nećemo napraviti ništa”, rekao je Peđa Grbin.

Sabina Glasovac upozorila je da je ove godine u Hrvatskoj živote izgubilo 12 žena i da se trend iz godine u godinu nažalost ne mijenja.

“Kada govorimo o nasilju država nema pravo pogriješiti, zatvarati oči i probleme mesti pod tepih. Jedino odlučnim akcijama i nedvosmislenim političkim porukama i djelovanjem možemo spriječiti nasiljem. Nije nedvosmisleno političko djelovanje kada se kazne koje su propisane zakonom u načelu izriču one najmanje. Nije nedvosmisleno političko djelovanje kada dozvolimo da jedna državna odvjetnica kaže gdje bismo mi stigli kad bismo sve obiteljske nasilnike zatvorili i zbog toga prođe ne sankcionirano. Nije nedvosmisleno kada i dalje dozvoljavamo da žrtve nasilja s djecom moraju tražiti spas u skloništima, dok nasilnici ostaju u obitelji. Nije nedvosmisleno djelovanje kada već godinama ne dozvoljavamo da građanski odgoj uđe u škole. Stoga s ovog mjesta pozivam Vladu i Andreja Plenkovića da borbu protiv nasilja nad ženama stavi kao prioritetni problem društva, umjesto da se bavi imaginarnim širiteljima mržnje i paramilitarnim skupinama koje žele srušiti njegovu Vladu. Nemojmo dozvoliti da svojim nečinjenjem neka žena u Hrvatskoj pati i da sutra njoj polažemo cvijeće”, rekla je Sabina Glasovac.