SDP-ovci na 451. obljetnici Seljačke bune

  Dvadesetak tisuća posjetitelja u Donjoj Stubici u subotu je pratilo oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice, između kmetova predvođenih Matijom Gupcem protiv zloglasnog vlastelina Franje Tahija i njegove vojske.

  Povijesnu „bitku nad bitkama” u Hrvatskom zagorju iz 1573., rekonstruirala je Družba vitezova Zlatnog kaleža, zajedno s Turističkom zajednicom područja Gupčevog kraja, Gradom Donjom Stubicom i partnerima. Po 16. put je pripremljen spektakl u kojem su uživali brojni domaći i strani posjetitelji.

  Manifestaciju je posjetio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pratnji potpredsjednika SDP-a i predsjednika SDP-a Krapinsko-zagorske Siniše Hajdaša Dončića te članova iz Zagorja.

  „Ovo je 16. manifestacija nečega o čemu učiš u osnovnoj i srednjoj školi, pa onda i na fakultetu. Lijepo je doći osobno ovdje, vidjeti gdje je to sve bilo i osjetiti da taj duh Bune u Zagorju traje i dan-danas. Zagorje je Hrvatskoj dalo jako puno boraca za slobodu i drago mi je da i danas o slobodi možemo govoriti na pravome mjestu, a to je ovdje – stubički kraj, Hrvatsko Zagorje”, rekao je Grbin.

  Realan prikaz najveće ‘borbe hrvatskog seljaka za pravicu’ održan je na bojnom polju kod dvorca Stubički Golubovec, gdje je nekoliko stotina statista i sudionika rekonstruiralo događanja iz 1573. godine, koja su obilježila hrvatsku prošlost.

  Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo jedna od najvećih manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije.

  „Manifestacija je brendirana i ove godine traje već tri tjedna. Imali smo Pohod na Cesargrad, gdje je Buna i počela, pa Puntanje kmetov, ali ovo je ipak centralni događaj. Na području županije popunjeni su svi smještajni kapaciteti. Ovakve manifestacije su dodatna ponuda gostima u našim hotelima koji su stigli iz Hrvatske, ali i iz Slovenije. Gosti nam dolaze ciljano baš na ovu manifestaciju”, rekao je župan Kolar.

  Dodao je da su Zagorci ponosni na Seljačku bunu i na zagorske ljude koji su još 1573. godine znali da se treba boriti za pravicu.

  (tekst: tportal.hr)

   

   

   

  10.02.2024., Donja Stubica, Hrvatska_ Bitka kod Stubice_Peđa Grbin
  Foto: Anto Magzan