SDP u proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o obnovi

  Klub zastupnika SDP-a danas je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, čija je namjera obuhvatiti i potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

  Kako se radi o prirodnoj katastrofi čije su negativne posljedice jako velike i ne mogu se riješiti bez pomoći države, nameće se obaveza i odgovornost Republike Hrvatske da se i u slučaju ovog potresa intervenira barem u obimu u kojem je to učinjeno i u slučaju potresa koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine.

  Kako navode iz SDP-a, kao izuzetno važna izmjena Zakona o obnovi bili bi šire i kvalitetnije postavljeni kriteriji za oslobađanje od osiguravanja i uplate sredstava za obnovu onim građanima čije imovinsko stanje ne omogućuje participaciju u troškovima, uz uvažavanje kriterija proporcionalnosti. Na taj način pokazala bi se društvena solidarnost s najugroženijima, socijalna osjetljivost i pravednost, što će u rješavanju posljedica potresa, pogotovo u Sisačko-moslavačkoj županiji, biti posebno važno zbog njene ionako teške ekonomske i socijalne situacije i siromaštva dijela građana.

  Na pravilniji i pravedniji način rješava se u smislu Zakona o obnovi zgrada status zaštićenih najmoprimaca, koji predstavljaju značajan dio građana pogođenih potresom, a radi se većinom o starijima čija je životna situacija zbog potresa dovedena u dodatnu neizvjesnost. Ovim zakonom preciznije i kvalitetnije riješit će se i pitanje srodnika, s obzirom da prema postojećem rješenju iz Zakona o obnovi nisu definirani odnosi djedova, baka i unučadi.

  Upućeni prijedlog Zakona podloga je za raspravu, no SDP smatra da se s donošenjem Zakona ne smije čekati, jer ljudima čiji su domovi stradali u potresu treba pomoći, i to odmah. Ako Vladi SDP-ov prijedlog Zakona nije prihvatljiv, neka odmah bez odlaganja u proceduru uputi svoj.

  Naš prijedlog možete pročitati na linku:

  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije

   

  (foto: M. Tironi/Pixsell)