SDP-ovi zastupnici do dugo u noć raspravljali Interpelaciju o radu Vlade za projekt Slavonija, Baranja i Srijem

  U Saboru je u četvrtak raspravljena Interpelacija o radu Vlade vezano uz način dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU projekta Slavonija, Baranja i Srijem koju je podnijelo 25 SDP-ovih zastupnika zbog osnovane sumnje u transparentnost i nepristranu dodjelu sredstava. O Interpelaciji se raspravljalo do dugo u noć uz jedinstveni stav oporbe kako se radi o marketinškom projektu Vlade koji Slavoniji neće donije ništa dobrog.

  Projekt se odnosi na pet slavonskih županija. Podnositelji sumnjaju da postoje osnovane sumnje da Vlada, resorna ministarstva i agencije ne postupaju vodeći se načelom meritornosti u dodjeli sredstava, te žele da se osigura parlamentarni nadzor kao i da budući postupci dodjele novca budu transparentniji.

  Obrazlažući interpelaciju, Domagoj Hajduković u ime podnositelja iznio je prijedlog da Hrvatski sabor utvrđuje da postoje sumnje u nepristranu, neučinkovitu dodjelu bespovratnih sredstava iz EU  fondova u sklopu  projekta Slavonija, Baranja i Srijem, te nalaže Državnoj reviziji da odmah započne reviziju svih realiziranih i ugovorenih projekata i o tome izvijesti Sabor u roku od 90 dana.

  Također se predlaže Saboru osnivanje Vijeća za praćenje provedbe projekta koje će činiti zastupnici i neovisni stručnjaci. Vijeće će, sukladno nalazu Državne revizije, donijeti ocjenu provedbe projekta i o tome izvijestiti Hrvatski sabor.

  Hajduković je naveo brojne primjere u kojima su istaknuti članovi HDZ-a i članovi njihovih obitelji te HDZ-u bliski tajkuni, među kojima je i onaj koji obnovio hotel Arbiana na Rabu, dobili velika sredstva iz tog projekta. Spomenuo je u tom kontekstu i članove obitelji i prijatelje  bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića,  ustvrdivši kako su dobili velika, uglavnom bespovratna sredstva, te bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je, odmah nakon razrješenja, dobio poticaj za svoj OPG.

  Sabina Glasovac  rekla je se projektom želio stvoriti dojam da se nešto radi, a da Slavoniji treba stvarna, a ne fiktivna pomoć. Projekt ne smije služiti da se novac dijeli sadašnjim i bivšim HDZ-ovim dužnosnicima, njihovoj rodbini, prijateljima, znancima i donatorima, već dodjela sredstava treba biti transparentnija. Obmanili ste Slavonce i Baranjce, poručila je Glasovac upozorivši na trendove iseljavanja  i stagnaciju, pa čak i devastaciju.

  Martina Grman Kizivat podsjetila je kako u Virovitičko-podravskoj županiji nema ni kilometra autoceste ni brze ceste, nedavno je zatvorena i šećerana, a u njoj je na vlasti je HDZ već desetljećima.

  Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak predložila je Saboru da se interpelacija odbaci kao neosnovana. Podsjetila je kako je Vlada taj projekt pokrenula 2016. za revitalizaciju istoka Hrvatske, odnosno Slavonije koja je godinama bila zapostavljana, a sada se to postupno ispravlja i nastoji osigurati ravnomjerni razvoj. Projekt je platforma za suradnju na svim razinama vlasti i definiranja prioriteta kako bi se dobila jasna vizija razvoja Slavonije.

  Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako se novac za projekte isplaćuje prema jasno utvrđenim kriterijima i pod strogim nadzorom na četiri revizijske razine.

   

  (foto: Patrik Macek/PIXSELL)