SDP zatražio izglasavanje nepovjerenja ministru financija

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske danas je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Zdravku Mariću, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću svojim je potpisima podržalo 46 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage – stranke narodnog i građanskog aktivizma i HSU-a.

Zdravko Marić je prije preuzimanja dužnosti ministra financija u Vladi Republike Hrvatske u razdoblju od 2012. do 2016. u tvrtki Agrokor d.d. bio Izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, pri čemu mu je područje odgovornosti bilo : “međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A“.

Sukladno odredbama Zakona o spriječavanju sukoba interesa ministar Marić je bio dužan izuzeti se iz svih postupaka koji bi mogli izravno ili neizravno utjecati na koncern Agrokor u kojem je do prelaska na javnu dužnost obnašao visoke upravljačke funkcije. Unatoč tome što je nizom svojih izjava potvrđivao da će se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru i bez da je o tome treba li se izuzeti tražio ishodio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ministar Marić je dana 10. travnja 2017. godine sudjelovao u donošenju odluke o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor d.d.

Time je ministar Marić otvoreno pokazao da ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske, kao i da ne vodi računa o vjerodostojnosti i dostojanstvu povjerene mu dužnosti.

Ministar Marić je u vrijeme za koje postoje osnove sumnje da se manipuliralo s Agrokorovim financijskim izvješćima obnašao dužnost koja je obuhvaćala ne samo prezentaciju tih financijskih izvješća trećim osobama već i njihovu aktivnu uporabu radi osiguranja financiranja koncerna.

Ministar Marić je po preuzimanju ministartske dužnosti odgodio primjenu propisa koji su mogli na vijeme ukazati na postojanje krize u Agrokoru.

Te činjenice dovode u pitanje njegov kredibilitet, a time i mogućnost da u budućnosti nastavi obnašati svoju dužnost.

Očekujemo da će predsjednik Hrvatskog sabora odmah uvrstiti u Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora podnešeni prijedlog.