Tražimo da se jednokratni plastični proizvodi zabrane već iduće godine

  Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio je izmjene Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim predlažu da se, umjesto do 2021. godine kako propisuje Direktiva EU, plastične vrećice i jednokratni plastični proizvodi u Hrvatskoj zabrane već do polovine iduće godine.

  “U posebnom fokusu odvojenog prikupljanja otpada je otpad od plastike. Svake godine Europa generira oko 25 milijuna tona otpada od plastike, od čega se svega 30 posto prikupi, a ostatak ostaje u okolišu. I to je problem s kojim se kao društvo doista moramo ozbiljno pozabaviti,” istaknuo je Mihael Zmajlović.

  Time bi se smanjio negativni utjecaj plastičnih proizvoda na okoliš, zdravlje ljudi i pridonijelo uspostavi kružnog gospodarstva. Kako je ustvrdio, zabrana tih proizvoda značajno će pridonijeti smanjenju otpada kako bi Hrvatska postala čista zemlja koja dominantno živi od turizma.

  “SDP izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom predlaže opću zabranu stavljanja u promet plastičnih vrećica, osim vrlo laganih biorazgradivih vrećica i vrećica koje su proizvedene iz obnovljivih izvora (sirovina), opću zabranu stavljanja na tržište plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki, štapića za miješanje pića, držača za balone, oksorazgradive plastike i spremnika za hranu i piće od ekspandiranog polistirena, za koje postoje održivo alternativni proizvodi i inovativna proizvodna rješenja, a koja se mogu ponovo koristiti,” rekao je.

   

   

  Peđa Grbin je u ime stranke dao punu potporu prosvjedu medicinskih sestara i tehničara koji su odvijao pred Vladom u vrijeme konferencije za novinare.

  “Ministar financija prošle je godine predložio paket mjera kojim su u Hrvatskoj rasterećeni najbogatiji, njih oko 1,5 posto. Ako su točne tvrdnje ministra financija da u proračunu nema novca za potrebe zdravstva, liječnika i medicinskih sestara, razlog je u tome što je ministar financija prošle godine taj novac dao najbogatijima“, poručio je.

  Zato, dodao je, što je novac dao bogatima danas nemamo novaca za liječenje svih građana.

  “Što se tiče ministra zdravstva, da je dosljedan, da doista misli ono što govori i da podržava zahtjeve koji dolaze iz njegove branše, onda bi nakon ovakvog istupa ministra financija podnio ostavku”, ocijenio je Grbin.

  Dodao je da to Kujundžića nećemo vidjeti, jer između Kujundžića i Marića, ali i Divjak, koja fingira sindikalno djelovanje, te Vlade uopće nema disonantnih tonova jer oni točno znaju što rade.

  “Rezultati će biti da će bogati i ovim poreznim izmjenama dobiti više, a bolesne tko šiša“, istaknuo je Grbin.