Bernardić: “Nakon silnih afera tražimo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora kao znak političke odgovornosti!”

  Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, gostovao je danas u Oporbenom zarezu Hrvatskog radija gdje je istaknuo da se unutarstranačke stvari trebaju rješavati unutar stranke i u tijelima stranke te da će SDP nastaviti dalje normalno raditi. Pozvao je sve kojima je u interesu bolji i jači SDP da se aktivno uključe u njegov rad te da ne rade protiv njega.

   

  Istaknuo je da kao u svakoj obitelji i u SDP-u postoje određene razmirice i nesuglasice, ali SDP nikad neće pljačkati svoje građane te da je uvijek za demokraciju, nikad za autokraciju i nikad za totalitarnost, naglasivši da će inzistirati da se problemi unutar stranke rješavaju unutar stranke.

  “Od kad sam izabran za predsjednika stranke napadaju me bezrazložno i neopravdano. Što je moj krimen?! Što sam loše napravio?! Nisam sudjelovao u aferama niti u privatizaciji, nikada nisam bio dio interesnih lobija i živim u stanu od 40 kvadrata.  Svi oni koji me danas kritiziraju nisu ranije reagirali na izjave o dedama ustašama, koketiranju s desnicom, etiketiranju određenih etničkih skupina, a jedan dio njih je bio u HDZ-u i glasao za HDZ-ovog državnog odvjetnika koji je zataškao istrage u Agrokoru. Da sam ja to izjavio, mene bi spalili na Trgu bana Jelačića. Bilo kakav nelegalan i nedemokratski pokušaj smjene predsjednika i pokušaj puča nije dopušten u SDP-u. Oni kojima socijaldemokracija nije na srcu bolje da odu odmah sami jer čine veliku štetu stranci svojim nečinjenjem. Ovi koji nas napuštaju, to je njihovo pravo, ali, ako imaju morala, moraju vratiti mandat stranci jer su mandat dobili zahvaljujući SDP-u.”

   

  Posebno je istaknuo da članovima Predsjedništva nije na kraj pameti davati ostavke te na taj način iznevjeriti one koji su ih izabrali, a na članove Statutarne komisije nije bilo nikakvih pritisaka od strane predsjednika stranke i njegovih suradnika te je naglasio da su svi dužni poštivati Statut i sva pravila i procedure unutar stranke.

  Govoreći o rejtingu stranke, kazao je da po nekim anketama SDP raste, po nekima stagnira, a agencija koja radi istraživanja za vladu i HDZ predviđa pad SDP-u što je znakovito.

  Podsjetio je da je pad rejtinga počeo na parlamentarnim izborima 2016. godine kada je oko 100.000 SDP-ovih birača ostalo kod kuće zbog spornih izjava nekih SDP-ovaca.

  “Ako je SDP tako slab, pozivam ih da raspišu izbore”, poručio je vladajućima.

  Istaknuo je da ima odgovornost prema članovima koji su ga izabrali, dužan je štititi stranku jer je legalist i vjeruje da je nužno poštovati Statut. Posebno je naglasio kako u stranci neće doći do raskola, a SDP će ostati stožerna stranka socijaldemokracije u Hrvatskoj jer je socijaldemokracija potrebna Hrvatskoj, a i Europi više nego ikad.

  Bernardić je pozvao sve članice i članove SDP-a da čuvaju integritet i stabilnost SDP-a, da se aktivno uključe u rad stranke kako bi mogli graditi bolji SDP za bolji život građana izlazeći iz ove krize još jači i braneći temeljne vrijednosti socijaldemokracije poput slobode, jednakosti, socijalne pravednosti i solidarnosti.

  Komentirajući aferu Agrokor naglasio je da je Plenković bio vođa operacije izvlačenja novca iz Agrokora, da je prekršio Zakon o Vladi te je pozvao na raspuštanje Sabora i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

  “Bili smo u pravu kad smo upozoravali da se iz Agrokora izvlače novci, da se trgovalo povlaštenim informacijama, da su se obogatili savjetnici koji su pisali zakon, a ključni dokaz je smjena Martine Dalić i Ante Ramljaka. To pokazuje da su svi bili umočeni u ovu aferu, svi su sve znali, lagali su građanima te su organizirali grupu Borg kako bi izvukli novac”.

  Bernardić je dodao da DORH nije postupao niti je podigao optužnice, a neki ključni akteri afere nisu ni ispitani poput Plenkovića i nekih članova MOST-a. Ustvrdio je da DORH pokušava zataškati cijeli slučaj i da se očito radi o političkom pritisku.

  Govoreći o krizi brodogradnje i teškom položaju radnika Uljanika i 3. maja istaknuo je kako se radnicima moraju osigurati plaće i normalni uvjeti poslovanja.

  “Tradicija brodogradnje je nekoliko stotina godina na ovim prostorima. Ona je važna jer je povezana s drugim industrijama i kooperantima uključujući i njihove radnike. Strateški je interes Hrvatske zadržati brodogradnju te osigurati potpore. Europa mora dati novi odgovor ukoliko želi biti konkurentna u brodogradnji sa zemljama Dalekog istoka. Velika je odgovornost Uprave koja je sve znala, a ostvarivala je gubitke, nije na vrijeme pokrenula plan restrukturiranja uz upitan  odabir strateškog partnera. Vlada je znala za loše stanje Uljanika i prespavala probleme.”

  Naglasio je da građani i radnici imaju pravo znati “Di su pare” jer plaćaju iz svog džepa te podsjetio da je Republika Hrvatska suvlasnik Uljanika, da tamo nema kontrolu jer nije imenovala člana Nadzornog odbora. Dodao je da je IDS bio dobro upoznat sa svime što se događalo u Uljaniku te da se u Istri može čuti da je IDS glavni krivac za ovo što se događa u Uljaniku.

  Na pitanje novinara je li SDP spreman na izbore Bernardić je ustvrdio da je SDP uvijek spreman za izbore, da ima ljude koji su stručni za provedbu mjera iz SDP-ovog Plana za Hrvatsku od kojih su najvažnije: prijedlog minimalne plaće u iznosu od 4.000 kn, povećanje mirovina, smanjenje dugova u zdravstvu i lista čekanja na specijalističke preglede, smanjenje PDV-a u turizmu, sprječavanje uvoznih lobija i trgovačkih lanaca u ucjeni domaćih malih i srednjih proizvođača u poljoprivredi, zaustavljanje iseljavanja, zaštitu svih manjina i antifašističkih vrijednosti te mjere za mlade: besplatni vrtići, besplatni udžbenici, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i pomoć kod zapošljavanja mladih do 35 godina.

  Ocjenjujući rad Vlade Bernardić je posebno naglasio:

  “Svi znamo kako je sklepana trgovačka većina koju ima ova Vlada – izdajom birača. HNS sada provodi PR kurikularnu reformu dok učenici nisu dobili udžbenike i ostalu opremu. Nažalost, kroz ovu tzv. reformu provode eksperiment na djeci u Hrvatskoj. To je slika vladajuće koalicije koja nema budućnosti, a nisu u stanju provesti niti jednu reformu”.