Grbin: Trebala je ogromna hrabrost jedne žene da pokaže da sustav ne funkcionira

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u četvrtak na konferenciji u Hrvatskom saboru kako je bila potrebna ogromna osobna hrabrost, ogromna požrtvovnost jedne žene da pokaže kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira.

“Bila je potrebna ogromna hrabrost jedne žene da se izbori za to da nitko više koji će se naći u takvoj ili sličnoj situaciji ne mora prolaziti ovakvu torturu da bi ostvario svoja prava. Nadam se da su svi u hrvatskom društvu, a pogotovo oni koji o tome danas, sutra ili nekog drugog dana odlučuju shvatili da se ne može tražiti od bilo koga, a pogotovo od nekoga tko se nalazi u tako osjetljivoj osobnoj i zdravstvenoj situaciji, da mora izaći pred čitavu javnost i iznositi svoje osobne podatke, osobno stanje, kako bi ostvario neko pravo. Hrvatska je socijalna država i vrijeme je da se kao takva počne ponašati”, rekao je Grbin.

Niti jedna žena u Hrvatskoj više ne smije proći kroz torturu koju je prošla gospođa Čavajda da bi u Hrvatskoj ostvarila nešto na što ima pravo, smatra.

“Moramo razgovarati i o tome da u Hrvatskoj postoji određena struktura vlasti. Postoji sustav prema kojem bi država treba funkcionirati. Ako Ustavni sud u koji se kada im to odgovara gospoda iz Vlade toliko često kunu, kaže da je potrebno nešto napraviti, onda nema isprika. Onda koliko god se slagali ili ne slagali s takvim stavom Ustavnog suda, taj stav moramo poštovati i ono što je od nas zatražio, naložio, moramo provesti u praksi.

Zbog toga ćemo danas raspravljati o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće, koji je usklađen s onime što Ustavni sud od nas traži, koji je usklađen s onime što Ustav i suvremeni život u Hrvatskoj od nas traži. Izuzetno mi je žao što Vlada nije imala hrabrosti niti očitovati se o tom prijedlogu zakona, kad već nema hrabrosti i znanja predložiti svoj.

A posebno mi je smiješno kada slušam Plenkovića kako govori da ovo nije stvar o kojoj on odlučuje. Druže, predsjednik si Vlade, prihvatio si na sebe odgovornost da budeš na čelu tijela koje predlaže zakone. Nemoj se skrivati iza razno raznih povjerenstava, radi ono što ti je posao, za što su te građani ove zemlje izabrali. To je tvoja dužnost, to je tvoja zadaća. Ako nisi u stanju, znaš što ti je činiti”, rekao je Grbin.

Za kraj je zahvalio gospođi Čavajdi što je bila spremna podnijeti torturu, mučenje, ponižavanje, da se izbori za nešto na što svatko u Hrvatskoj mora imati pravo.

Na novinarski upit kako njihov zakon rješava situacije poput slučaja Čavajda, pojasnio je da su u njihovom prijedlogu zakona ključni rokovi i nema više odugovlačenja i rastezanja. Rok se skraćuje i žena koja se nalazi u ovakvoj situaciji puno ranije će dobiti odgovor o svom stanju, a propisuje se i da osnivači zdravstvenih ustanova moraju osigurati da se takva usluga kod njih može dobiti, pojasnio je Grbin.

Dodao je i da je priziv savjesti stav pojedinca, no, institucije koje plaćaju građani ne mogu imati pravo staviti priziv savjesti na ono što je regulirano Ustavom i zakonima.