Vidović: Postrožiti uvjete za POS-ove stanove kako ne bi dolazilo do zloupotreba

  Član Predsjedništva i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović upozorio je na niz afera u Agenciji za promet nekretninama (APN).

  “O traženju Štromarove ostavke ne razmišljamo samo zbog APN-a nego i zbog Zakona o najmu stanova kad smo upozoravali da će desetak tisuća obitelji u roku tri do četiri godine praktički biti prognano na ulicu. To su oni famozni tzv. nacionalizirani stanovi, i to je isto grijeh ministra Štromara bez obzira na to tko je to vodio, ali dolazi iz njegovog ministarstva. Čak i njegovi koalicijski partneri govore da on ne zna kadrovirati, što je isto njegov grijeh“, rekao je Vidović na konferenciji za novinare u Saboru.

   

  APN mora što prije dovršiti izgradnju stanova

  Sramotan je i neoprostiv slučaj s APN-ovim stanovima u Biogradu, u kojem je 30 obitelji diglo kredite da bi otplaćivalo stanove čija je izgradnja zaustavljena. Vladajući se načelno zalažu za demografsku politiku, ali kada treba prijeći s riječi na djela, onda ih nema. Pozivamo APN da dovrše radove što prije. Ako su mogli naći stanove za HDZ-ove načelnice i za svoje direktore, onda trebaju moći osigurati stanove i za mlade obitelji kojima oni doista trebaju.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 13. veljače 2020.

   

  “Nećemo lomiti odluke preko koljena, ali mislim da su se stekli svi uvjeti da Štromar ode iz Vlade, a naša odluka ovisit će o procjeni koliko to u ovom trenutku utječe, a utječe, i na izbore u HDZ-u u koje se mi ni pod razno ne želimo miješati“, poručio je.

  Događaje u Biogradu u kojem je 30 obitelji ostalo bez stanova iz programa APN-a zbog propasti izvođača Vidović je nazvao neoprostivima za bilo kojeg direktora APN-a.

  “30 obitelji koje su podignule kredite i sudjelovale u financiranju stanova s 15 posto i plaćaju kamate na taj kredit upalo je u probleme. Prva ponuda koju im je APN dao je da će im vratiti glavnicu, ali nije rečeno tko će vratiti kamatu. Vlada se načelno zalaže za demografsku politiku, ali kada treba nešto učiniti – djela nema”, ustvrdio je Vidović.

  Pozivamo APN da , vodeći računa o obiteljima koje su investirale u izgradnju tih POS-ovih stanova, izvole dovršiti radove kako znaju i umiju, jer zakonske mogućnosti postoje, a oni neka se nađu u tim okvirima, apelirao je Vidović.

  “Ako se mogu naći kada su u pitanju POS-ovi stanovi za raznorazne načelnice ili za njihove direktore, što čak i ako nije nezaknonito, potpuno je nemoralno jer rješavaju svoja pitanja, a ostavljaju građane zbog kojih su tu“, istaknuo je.

  APN sigurno u svom proračunu može naći tih devet milijuna kuna koje nedostaju za dovršenje stanova ili može ponovno raspisati novi natječaj za izvođača radova, mišljenja je Vidović.

  Ne možemo mlade obitelji ni bilo koga ostavljati na cjedilu, poručio je, dodavši da treba postrožiti uvjete za POS-ove stanove kako više ne bi dolazilo do zloupotreba.