Župan Kolar: Odluka da država upravlja bolnicama je loša, treba mijenjati sustav

  Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u subotu je Hini kazao da treba mijenjati sustav, a ne osnivača bolnice komentirajući prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu, kao dio paketa reforme zdravstva koji je u petak prihvaćen u Saboru.

  Rekao je da je to loša i kriva odluka, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

  Komentirajući činjenicu da se reformom zdravstva osnivačka prava nad općim bolnicama prenose sa županija na državu, župan Kolar ocijenio je da se radi o velikom koraku unatrag što se tiče decentralizacije same države.

  Podsjetio je i kako već godinama upozorava na to da je takav zdravstveni sustav neodrživ. Mišljenja je da su promjene neophodne, no naglašava kako je trebalo mijenjati sustav, a ne osnivača općih bolnica.

  „Sto posto sam siguran da bi županije u održivom i uređenom sustavu bolje upravljale bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva. Pokazalo se da smo svugdje gdje je sustav decentraliziran učinkovitiji i pristupačniji, a sve što smo centralizirali i gdje je država na neki način bila gospodar bilo je loše”, ustvrdio je Kolar.

  Objasnio je i kako se ovdje ne radi o tome tko će postavljati ravnatelja bolnice, nego je pitanje tko se može posvetiti bolnici i stvaranju uvjeta za medicinsko osoblje radi koristi pacijenata koji se ondje liječe.

  „Da će netko iz jednog centra u Hrvatskoj upravljati svim općim bolnicama je neostvarivo. Mislio sam da će prevladati zdrav razum, kao i kod Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu i specijalnih bolnica koje je država na početku također htjela centralizirati, ali to se nije dogodilo”, rekao je Kolar.