Peđa Grbin

Potpredsjednik stranke

Peđa Grbin rođen 24. svibnja 1979. godine, odvjetnik je i saborski zastupnik SDP-a koji trenutno obnaša dužnost potpredsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Hrvatskom saboru.

Pohađao je osnovnu i srednju školu u Puli nakon čega upisuje Pravni fakultet u Zagrebu, kojeg završava 2003. Godine. Tijekom osnovnoškolskih i srednjoškolskih dana igrao je košarku za košarkaški klub Gradine Pula. Nakon što je stekao diplomu na Pravnom fakultetu radio je kao pripravnik u odvjetničkom uredu, a kasnije kao pravnik od 2006. do 2011. godine.

Nakon što je obnašao dužnost gradskog vijećnika te člana gradskog poglavarstva u Puli, izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru u 8. Izbornoj jedinici. Za saborskog zastupnika ponovno je izabran 2015. godine.

U SDP se učlanio 1998. godine te ubrzo postaje i članom Foruma Mladih SDP-a u kojem je bio i Tajnik od 2001. do 2002. godine. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu, vratio se u Pulu gdje je obnašao dužnost prvo, člana gradskog poglavarstva od 2005. do 2009. godine, a zatim i dužnost gradskog vijećnika od 2009. do 2013. godine. Bio je izabran 2004. godine za člana Glavnog odbora SDP-a te je djelovao kao član tog stranačkog organa do 2016. godine kada je izabran za člana Predsjedništva SDP-a.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine Grbin je prvi puta izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Nakon što je Josip Leko bio izabran za predsjednika Hrvatskog Sabora, Grbin je izabran na mjesto predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Hrvatskom saboru i tu dužnost obnaša do 2015. godine. Tijekom svojeg mandata kao predsjednik Odbora, Grbin je između ostalih odgovornosti bio i odgovoran za pripremu i usvajanje Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u Europskim poslovima te za amandmane na Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor 2015. godine.

Kontakt:

email: pgrbin@gmail.com