Predrag Fred Matić

Predrag Matić Fred, rođen je 02. lipnja 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, a dvogodišnji studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku gdje stječe zvanje nastavnika razredne nastave.

Živi u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Svetlanom Patković s kojom ima jedno dijete, sina Svena.

Dragovoljac je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srbijanska koncentracijska logora. Za svoje junaštvo i zasluge u obrani Domovine odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a.

Nakon rata radio je u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OS RH i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OS RH (1994.- 1998.). Prvi je šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.)

Savjetnik potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja (2004.- 2005.)

Vanjski član saborskog odbora za obranu (2008.- 2009.)

Član upravnog odbora Transparency Hrvatska (2008.-2010.)

Posebni savjetnik Predsjednika RH za branitelje (2010.- 2011.)

Ministar branitelja u SDP-ovoj Vladi (2011.- 2016.)

Član Glavnog odbora SDP-a (2016.)

Saborski zastupnik SDP-a u 8. i 9. Sazivu Hrvatskog sabora

Član Predsjedništva SDP-a (od 2016.)

U Europski parlament izabran je 2019. Član je odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Napisao vrlo uspješan ratni roman „Ništa lažno“ o obrani Vukovara i zatočeništvu u logorima (osam izdanja).

Hobiji: nogomet i skijanje.

Freda možete pratiti na:
Facebook stranici https://www.facebook.com/predragmaticfred/