Forum Seniora Pule bitna karika u jačanju kapaciteta SDP-a

U Domu hrvatskih branitelja 30 lipnja 2015. održana je Osnivačka konvencija Foruma seniora SDP Pule kojoj je prisustvovao član predsjedništva SDP-a Hrvatske i ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić.

Konvenciji su prisustvovali i saborski zastupnik SDP-a i koordinator za 8. izbornu jedinicu Željko Jovanović, pomoćnica ministra rada Mirjana Rađenović,  zamjenik predsjednika Foruma seniora SDP-a Hrvatske Božidar Vidović, predsjednik GO SDP Pule Danijel Ferić, umaški gradonačelnik Vili Bassanese, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije i Grada Pule na čelu s predsjednicima Tomom Ravnićem i Liviom Blaškovićem, predstavnici koalicijskih partnera SDP-a na lokalnoj razini, na čelu s Mirjanom Galom iz SDSS-a i Radenkom Ognjenovićem iz HSU-a.

Do izbora Radnog predsjedništva Konvencijom je rukovodio predsjednik GO SDP Pule Danijel Ferić koji je istaknuo kako mu je iznimno drago zbog osnivanja pulskog Foruma seniora, koji kako kaže, predstavlja bitnu kariku u jačanju organizacijskih i “intelektualnih” kapaciteta pulskog SDP-a posebice u narednom periodu priprema za parlamentarne izbore.

Ministar prof. dr. sc. Mirando Mrsić u svom pozdravnom govoru poželio je konvenciji uspješan rad i iskazao zadovoljstvo što su ga “seniori” danas pozvali u Pulu, jer kaže oni su uz “mlade” skupina, kojom se trenutačno u svom resoru najintenzivnije bavi i želi u svom mandatu   svim starijim osobama i građanima treće životne dobi, u potpunosti osigurati participaciju u  ekonomskom, a time i društveno-socijalnom razvoju, kako bi mogli uživati sve napretke društva i blagostanja.

Saborski zastupnik SDP-a i koordinator SDP-a za 8. izbornu jedinicu dr. Željko Jovanović, pozdravio je prisutne i rekao kako je osnivačka konvencija Foruma seniora SDP Pule još jedan pokazatelj, aktivnog i angažiranog pulskog SDP-a na svim područjima, te da je ova osnivačka konvencija samo uvertira u mnogobrojne aktivnosti koje će pulski Forum seniora prema svom planu i programu provoditi.

Zamjenik predsjednika Foruma seniora SDP-a Hrvatske mr. sc. Božidar Vidović također se obratio konvenciji te rekao, kako je današnje osnivanje pulskog Foruma seniora primjer jedne pozitivne “priče” i nada se i vjeruje da će u najskorije vrijeme biti osnovani i Forumi seniora SDP-a u svim organizacijama SDP-a Istarske županije.

Osnivačka konvencija jednoglasno je izabrala Ivana Lasića za predsjednika pulskog Foruma seniora, Milenu Mikač Bogunović za potpredsjednicu, a u gradski odbor su izabrani: Ornela Grujić-Cukon, Ljubiša Ilić, Olindo Bulešić, Drago Marić, Ervino Quarantotto, Luka Belić, Milorad Mikač, Boris Siljan i Dušan Benčić.

Prva aktivnost Foruma seniora održala se odmah nakon same osnivačke konvencije u vidu tribine za građane na temu “Održivost mirovinskog sustava u RH 2015-2060″ na kojoj su ministar Mrsić i pomoćnica ministra Mirjana Rađenović prezentirali funkcioniranje mirovinskog sustava u Hrvatskoj, te odgovorili na mnogobrojna pitanja zainteresiranih građana o mjerama i reformama koje se unutar tog sustava provode.

U prezentaciji je naglašeno kako Republika Hrvatska danas ima 4.256.829 stanovnika, od čega 2.846.593 stanovnika u dobi 15-64 (67% stanovništva), a 777.318 stanovnika sa 65+ godina (18% stanovništva), te je udio korisnika mirovina u stanovništvu  – 28,6%.

Pomoćnica ministra Mirjana Rađenović naglasila je kako se očekuje povećanje broja osiguranika do 2020.-2025. zahvaljujući povećanim stopama zaposlenosti. Nakon toga kao posljedica nepovoljnih demografskih trendova dugoročno smanjivanje broja osiguranika.

Kako se unatoč starenju stanovništva u budućnosti očekuju relativno stabilni prihodi od doprinosa, povećanja stope zaposlenosti stanovništva, povećanja stope participacije radne snage, a naročito starijeg stanovništva (aktivne politike zapošljavanja), rasta bruto plaća (i osnovice za obračun doprinosa), te provođenje mjera koje će rezultirati efikasnijom naplatom doprinosa, očekuje se i povoljnije stanje u čitavom sustavu

Građane je najviše zanimala aktualna problematika vezana za drugi mirovinski stup i mirovinama koje će se iz njega isplaćivati, te je tom prilikom ministar Mrsić istaknuo smjer razvoja II. i III. stupa,  pri čemu kaže, kako snaga mirovinskog sustava ovisi o broju zaposlenih osiguranika, a njih sve više ima, planirano je smanjenje stope zamjene za mirovine iz I. stupa i postupno povećanje stope zamjene za mirovine iz II. stupa.

Planira se također i postupno povećanje stope doprinosa za II. mirovinski stup (7-9%), uključivanje dodatka na mirovinu (27%) i za korisnike II mirovinskog stupa, te razvoj i unapređenje III. mirovinskog stupa radi bolje buduće socijalne sigurnosti osiguranika.

Ključno je, kaže prof. Mrsić, poticanje većeg uključivanja osiguranika u dobrovoljnu mirovinsku štednju, a cilj je, naglašava, dobrovoljnu mirovinsku štednju proširiti na sve osiguranike, a ne samo na one s visokim primanjima.

Sanja Radolović