Novi početak za najsiromašnije

• Zašto trebamo "Novi Početak"?

Mjerom otpisa duga i odgodom ovrha želi se pružiti novi početak prezaduženim građanima. Riječ je o privremenoj i jednokratnoj mjeri kojom je obuhvaćeno oko 60 tisuća socijalno najugroženijih, prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

• Što je to "Novi Početak"?

Vlada Republike Hrvatske postigla je dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, jedinicama lokalne samouprave, bankama i javnim poduzećima. Na taj su način svi dionici sporazuma pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani, a koji često nisu sami krivi za to jer su se u njoj našli zbog gospodarske krize.

• Koji su uvjeti za "Novi Početak"?

Građani koji mogu biti obuhvaćeni ovom mjerom su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine te građani čija su mjesečna primanja manja od 2500 kuna (za samca) ili 1250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji.

• Dodatne informacije

Zahtjevi za otpis dugova se mogu podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja 2015. godine. Dugovi se mogu otpisati građanima čiji je račun blokiran dulje od godinu dana, zaključno s 30. rujna 2014. godine u iznosu najviše do 35 tisuća kuna kumulativno po svim vjerovnicima, a koji je evidentiran u Fini.