Ratko Štritof – Životopis

  Ratko Štritof, rođen je 14. 1. 1972. u Rijeci i bivši je hrvatski reprezentativac u vaterpolu. 1994-te godine prvi puta nastupao je za hrvatsku vaterpolo reprezentaciju u kojoj je do 2006-te godine sakupio više od 250 nastupa te nastupao na više evropskih, svjetskih prvenstava i tri olimpijade. Kroz dvanaesto godišnju reprezentativnu karijeru osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim Igrama u Atlanti (1996.), dva evropska srebra (Firenca 1999., i Kranj 2003.) i srebro na Mediteranskim igrama u Bariju (1997.). Godine 2002.  proglašen je najboljim vaterpolistom u Hrvatskoj, a isto tako u HAVK Mladosti klubu, u kojem je odrastao i klubu koji mu je dao jako puno kroz igračku karijeru, trenutačno je  igrač sa najviše osvojenih trofeja u povijesti kluba (25 trofeja). Imao je također čast da na svojim zadnjim Olimpijskim igrama u Ateni bude kapetanom hrvatske vaterpolo reprezentacije.

  Igračka karijera odvela ga je i u Italiju gdje je proveo gotovo devet igračkih godina. Tamo je također ostvario zapažene rezultate i sa vaterpolo klubom Posillipo iz Napulja osvojio  prvenstvo (2004.) i Ligu prvaka (2005.).

  Kroz igračku karijeru trudio se promovirati Hrvatsku i kroz sport zabilježiti što bolje rezultate. Nakon igračke karijere krenuo je u trenersku karijeru. Trenutačno je trenerom prve momčani u HAVK Mladost, u kojoj je dvije godine bio trener mlađim selekcijama i trener Hrvatske vaterpolo reprezentacije do 15 i do 16 godina.

  Kroz dugogodišnji igrački i sada trenerski staž u reprezentaciji i klubovima, stekao je puno iskustva koje bi htio prenijeti na mlađe naraštaje, isto tako sudjelovati sa svojim radom i iskustvom u boljem promicanju, stvaranju i unapređenju hrvatskog sporta. Kroz svoju karijeru imao je priliku raditi sa vrhunskim trenerskim stručnjacima i sa njima ostvarivati vrhunske rezultate, a isto tako doživljavati i ne baš ugodne poraze koji su također sastavni dio sporta i iz kojih se može također izvući ono najbolje.

  1. godine diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti i dobio zvanje inžinjera prometa.
  2. godine završio sam program usavršavanja pri Hrvatskoj Olimpijskoj Akademiji i dobio zvanje trenera vaterpola.

  Sport je kroz njegovu karijeru prema njegovim riječima dao puno, a znanje i iskustvo koje koje je stekao mogu pridonijeti još boljem razvitku hrvatskog sporta te odgoju i obrazovanju novih mladih sportaša u Hrvatskoj.