Novi početak za najsiromašnije

  • Zašto je „Novi početak“ bio potreban?

    Mjerom otpisa duga i odgodom ovrha željeli smo pružiti novi početak prezaduženim građanima. Riječ je bila o privremenoj i jednokratnoj mjeri kojom je obuhvaćeno oko 60 tisuća socijalno najugroženijih, prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

  • Što je to "Novi Početak"?

    Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom SDP-a u svom je mandatu bila postigla dobrovoljni sporazum s teleoperaterima, jedinicama lokalne samouprave, bankama i javnim poduzećima. Na taj su način svi dionici sporazuma pokazali društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli građani, a koji često nisu sami krivi za to jer su se u njoj našli zbog gospodarske krize.

  • Koji su bili uvjeti za „Novi početak“

    Građani koji su mogli biti obuhvaćeni ovom mjerom bili su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine te građani čija su mjesečna primanja manja od 2500 kuna (za samca) ili 1250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji.