Siguran smjer za obrazovanje

  • Obrazovanje za 21. stoljeće

    Najveću reformu obrazovanja u povijesti Hrvatske pokrenula je Vlada predvođena SDP-om i njezinu provedbu prepustila stručnjacima. Hrvatski sabor je u listopadu 2014. donio Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, a sastavni dio te Strategije je i Cjelovita kurikularna reforma. Kurikularna reforma ima za cilj pružiti našoj djeci suvremeno obrazovanje te sadržaje i metode učenja koje će ih kvalitetno pripremiti za izazove života koji je pred njima. Naš cilj je moderni obrazovni sustav koji će djecu poticati na kritičko razmišljanje i izgradnju tolerantnog i otvorenog društva.

  • Što smo napravili u našem zadnjem mandatu

    Svim redovnim studentima omogućili smo besplatno studiranje, a srednjoškolcima koji u školu putuju javnim prijevozom subvencionirali smo troškove prijevoza. Samo u sufinanciranje međumjesnog prijevoza uložili smo gotovo milijardu kuna u tri godine i time omogućili učenicima koji žive u udaljenijim mjestima i slabijeg imovinskog statusa ostvarivanje jednog od temeljnih ljudskih prava – prava na obrazovanje. Vlada predvođena SDP-om povećala je u 2015. godini sredstva za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa za 80 posto. Od rujna 2015. zaposleno je preko 450 mladih znanstvenika i još 800 ih je trebalo biti zaposleno ove godine. Nažalost, Vlada HDZ-a i Mosta to nije napravila.

  • Nastavak Cjelovite kurikularne reforme

    Kurikularna reforma formalno nije zaustavljena, ali u stvarnosti je stavljena pod cenzorske škare politike MOST-a i HDZ-a. Zbog političkih pritisaka, voditelj i članovi Ekspertne radne skupine zatražili su razrješenje. Vlada HDZ-a i Mosta zaustavila je jednu od najvažnijih reformi, iako su deseci tisuća građana koji su izašli na ulice diljem Hrvatske jasno poručili da žele moderno obrazovanje. Upravo zato je stvarni nastavak reforme obrazovanja naš prioritet. Kurikularna reforma samo je jedan od 33 cilja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije ali predstavlja važan iskorak u obrazovanju djece i mladih.  Naš zadatak i obveza je osigurati resurse i uvjete da stručnjaci koji su uložili mnogo vlastitog znanja, vještina i vremena završe posao. Jamčimo stručnu, a ne političku reformu.  Kurikularna reforma se mora nastaviti onako kako ju je pripremala Ekspertna radna skupina pod vodstvom Borisa Jokića.