Radna mjesta za zelenu Hrvatsku

 • Zašto smo ulagali u zelenu ekonomiju

  U našem mandatu do 2015. godine provodili smo reforme i otvarali nova radna mjesta kako bi osigurali zelenu budućnost Hrvatske i bolju kvalitetu života naših građana. SDP je stvorio 11 000 zelenih radnih mjesta jer je stvaranje zelene ekonomije bilo dio našeg plana za ekonomski rast Hrvatske.

 • Projekti za zeleni rast

  U našem mandatu bilo smo osigurali 5 milijardi kuna (od čega 70 % iz EU fondova) za razvoj sustava centara za gospodarenje otpadom, potrebne infrastrukture za sanaciju i zatvaranje svih postojećih odlagališta čime smo stvorili tisuće poslova za građevinski sektor tijekom gradnje i više od 1500 radnih mjesta u centrima kada se otvore.

  Pokrenuli smo obnove obiteljskih kuća, stambenih zgrada, vrtića, škola, domova zdravlja i nestambenih objekata u skladu s načelima energetske učinkovitosti. Pojednostavili smo proceduru i pristup subvencijama čime smo osiguravali bolju kvalitetu života i mogućnost uštede na troškovima energije do 60 %.

  Štitili smo hrvatske prirodne resurse investiranjem 400 milijuna kuna u infrastrukturu naših nacionalnih i parkova prirode i tako ulagali u bogatstva za buduće generacije. Ulaganjima smo stvarali preduvjete za održiv rast turizma te da naši nacionalni i parkovi prirode postanu generator razvoja šire regije.

 • Dodatne informacije

  Cilj nam je bio do 2020. godine reciklirati 50% otpada kako bi tako stvoriti nova zelena radna mjesta za zelenu Hrvatsku. Zaštita okoliša čuva brojna radna mjesta u građevinskom sektoru, u malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu te kontinuiranim razvojem otvara nova.