HDZ uništava sedam tisuća radnih mjesta na HŽ-u

Više od 85 posto svih zakona na dnevnom redu jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, doneseno je po hitnom postupku, iako dio tih zakona bitno mijenja stanje u gospodarstvu, kaže saborski zastupnik Slavko Linić.

Na današnjoj pressici u Rijeci osobito je upozorio na drastični zakon o razdvajanju HŽ-a na više tvrtki, kojim HDZ dovodi u pitanje sedam tisuća radnih mjesta!

Zadnju saborsku sjednicu obilježio je izuzetno oštar sukob HDZ-a s većinom oporbe, posebno sa SDP-om, zbog čega su odbijeni svi amandmani oporbe na sve zakonske prijedloge. Zanimljivo je, međutim, da HDZ-ova vlada očito ne vjeruje svojim saborskim zastupnicima, jer je u većini donesenih zakona predviđeno prenošenje ovlasti sa Sabora na Vladu.

Govoreći o proračunu za iduću godinu, Linić je kazao da rekordno velik proračun proizlazi iz neprovedenih reforma te da ne treba biti iznenađen padom stope rasta u zemlji.

“Odluka da se iz Hrvatskih željeznica izdvoje odjeli vuče vlakova i teretnog prometa pokazuje da je Vlada bahata i nemilosrdna”, rekao je, obrazloživši da oni nemaju tržišnih mogućnosti na europskom tržištu te da je upitno SEDAM TISUĆA radnih mjesta.

Komentirajući rješenje o naplati PDV-a na pretplatu HRT-a od 70 milijuna kuna, kazao je da je ta odluka donesena tek nakon dvije godine HDZ-ove vlasti, u trenutku kad je HRT “postao neposlušan”.

Saborska zastupnica Gordana Sobol ocijenila je da je to “pritisak s ciljem financijskog uništenja HRT-a kako bi se moglo tu kuću staviti pod izravan nadzor Vlade”. Ocijenila je kako je u saborskoj raspravi o HRT-u “vidljiv bio HDZ-ov pokušaj gašenja slobode medija i javne televizije smjenom vodstva te uvođenjem nadzora onako kao kao što je to HDZ činio prije”.