Lalovac: Investitori su poručili da Hrvatska nema vladu

“Propalo izdavanje euro obveznica nikada se prije nije dogodilo u Hrvatskoj i javne financije su sada pod izuzetno velikim pritiskom”, poručio je saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 2. lipnja 2016. u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

Lalovac je na početku odmah naglasio da se to nije slučajno dogodilo i da to nije normalno. “Kada pripremate jedno takvo izdanje euro obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, vrlo ozbiljno tome pristupate i prezentirate politiku Vlade. Međutim, jučer je nažalost pokazan veliki neuspjeh i jako sam zabrinut kao građanin, zastupnik i bivši ministar jer ovo je samo jedan korak do jedne spirale i kasnije je teško vratiti povjerenje investitora”, poručio je zastupnik Lalovac i nastavio da su jučer investitori poručili da Hrvatska nema vladu, što je jako opasno.

Rekao je da nitko ne bi trebao likovati nad ovom situacijom niti se veseliti. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, deveti, deseti i jedanaesti mjesec će izazvati ozbiljne probleme u javnim financijama. U pitanje dolazi i restrukturiranje kredita Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica te daljnje zaduživanje i financiranje javnih poduzeća, ali i kako će krenuti Vladin plan rasprodaje imovine, odnosno privatizacije. “Ukoliko se privatizacija u ovom trenutku dogodi, investitori će tražiti najnižu moguću cijenu. Ovo je puno širi problem od samog neuspjeha izdavanja euro obveznica”, poručio Lalovac.

“Ovo je čista politička poruka, a ne ekonomska. Kada imate šest zadnjih kvartala rast kakav Hrvatska nije imala posljednjih šest godina, rast izvoza i industrijske proizvodnje, nikad niži izvršeni deficit, sve makroekonomske brojke pokazuju da se Hrvatska se jučer trebala moći zadužiti po kamati između 2,5 do 3 posto, a nismo uspjeli ni uz kamatu od 5 posto”, rekao je zastupnik Lalovac i naglasio da je ovo vrlo snažna i loša poruka investitorima, ne samo u obveznice, već i za nastavak privatizacije, za investicije u Hrvatsku, za potrošnju u Hrvatskoj jer investitori žele stabilnu vladu.

“Prva stvar koju vas pitaju i investitori i rejting agencije je koliko ruku u Saboru imate. Morate imati stabilnu većinu za provođenje reformi, dakle preko 85 glasova i onda imate povjerenje u stabilnost Vlade od strane investitora”, rekao je Lalovac.

“Ekonomska politika Vlade Zorana Milanovića, odnosno rasterećenje dohotka i konverzija kredita u švicarskim francima, dovela je do rasta od 2,7 posto u ovom kvartalu. Imali smo jasnu politiku i sve što smo tada govorili, danas se vidi u rezultatima. Danas ne znamo što će biti s poreznim sustavom, ne znamo kako će se dogovoriti s bankama, ne znamo koje reforme idu, svaki dan se neke stvari blokiraju, nemaju kvoruma u Saboru. Vlade nemamo, Sabora nemamo. U četiri, pet mjeseci su gurnuli državu u nestabilnost.” – Boris Lalovac

Na kraju je poručio da nitko tko voli svoju zemlju ne smije likovati nad ovom situacijom, ali ju treba ozbiljno shvatiti i upozoriti da se prestane s ovakvim načinom komunikacije, da se pozitivni trendovi nastave i da napokon prodišemo.