Tica i Lalovac: Pozdravljamo približavanje Vlade SDP-ovim mjerama, ali inzistiramo na usvajanju naših prijedloga

Pozdravljamo približavanje Vlade SDP-ovim stavovima oko pomoći građanima i gospodarstvu od posljedica krize s koronavirusom, no i dalje inzistiramo na prihvaćanju naših prijedloga za pomoć gospodarstvu te najavljujemo da ćemo uskoro predstaviti i nove pakete mjere, najavili su danas na konferenciji za medije predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo, Josip Tica te SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Boris Lalovac. Tražit će da Hrvatski sabor istovremeno raspravi Vladine i SDP-ove mjere kako bi se građanima i gospodarstvu osigurala što kvalitetnija i brža pomoć.

Komentirajući novi Vladin prijedlog mjera za gospodarstvo, Josip Tica je ocijenio da je Vlada poslušala većinu ili dobar dio zahtjeva poduzetnika, sindikata i oporbe, uključujući i prijedloge i SDP-a.

„To je pomak u pravom smjeru. Međutim, držimo da je Vlada u toj reakciji zakasnila gotovo dva tjedna, mi smo prije 10 dana uspjeli napisati i uvrstiti u proceduru paket zakona koji je po iznosima daleko veći od ovoga što Vlada predlaže. SDP i dalje ostaje kod svog zahtjeva da bi pomoć ljudima u smislu plaća trebala ići do 75% prosječne plaće do iznosa od 5.100 kn, iako je Vlada sada podigla to s 3250 na 4000 kuna. Upozoravamo na veliki problem vezano uz diferencijaciju poduzetnika kojima je promet pao 20 posto u odnosu na one kojima je promet pao 50 posto i više. S obzirom na to da Vlada nudi odgodu onima s padom prometa od 20 posto, a oprost onima s padom od 50 posto i više, bojimo se da će ta granica djelovati na ponašanje poduzetnika, da će ih diskriminirati, a neke možda čak i motivirati da smanjuju svoju poslovnu aktivnost kako bi dobili veće poticaje od Vlade“, objasnio je Tica.

Komentar Vladinih gospodarskih mjera

Pozdravljamo mjere vladajućih, no one dolaze sa zakašnjenjem od dva tjedna. Moratorij na otplatu kredita u trajanju od 3 mjeseca nije dovoljan. Već sada je jasno da će kriza potrajati, zbog čega je nužno osigurati moratorij na kredite od barem 12 mjeseci.Saborski zastupnik Boris Lalovac i predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo Josip Tica.

Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 2. travnja 2020.

Pozdravio je odluku da se PDV plaća tek po naplaćenoj realizaciji, ali naglasio kako to nije dovoljno da bi se riješio problem s likvidnošću.

„Mi povijesno znamo, s obzirom na pravosudni sustav kakav imamo te na ponašanje nosioca ekonomske politike u prošlosti, da dobar dio poduzetnika očekuje da će ključni generator nelikvidnosti biti javni sektor. Zato smatramo da bi javni sektor ovu akumulaciju financijskih sredstava koju ima trebao iskoristiti da smanji rokove plaćanja svima, maksimalno na sedam dana, dakle, za razliku od svih prošlih recesija, bilo bi dobro da se ulože dodatna sredstva da ovaj puta javni sektor bude jamac likvidnosti i primjer da plaća svoje račune u roku od 7 dana. Vrlo važno je uvjeriti poslovnu javnost da će javni sektor biti garant, a ne generator nelikvidnosti“, nastavio je Tica.

Založio se da moratorij na kredite traje 12 mjeseci, a ne tri koliko Vlada predlaže, kao i za odgodu plaćanja paušala na smještaj za turistički sektor. SDP traži i jačanje uloge HBOR-a i HAMAG-a koji trebaju stvoriti nove garancijske sheme i smanjiti cijenu zaduživanja. Zaključio je da Vlada nije mislila na najugroženije skupine kojima je djelovanje onemogućeno ili znatno otežano, te pitao tko plaća naknadu za ljude koji su u samoizolaciji, a ne mogu raditi od doma ili za one koji moraju čuvati malu djecu i ne mogu raditi od doma.

Saborski zastupnik Boris Lalovac sugerirao je Ministarstvu financija da, vezano uz najam prostora, naknadno ne utvrdi da se to u ovim mjesecima blokade trebalo obračunavati po tržišnoj vrijednosti.

„Ako danas nema poslovanja, i ako ti poslovni subjekti pokušavaju regulirati taj odnos,  tako da će to iznositi nula kuna jer ne rade, važno je da imaju jasnu poruku institucija da im kasnije neće doći neki obračun poreza za najam, jer je jasno da tržišta danas nema“, kazao je Lalovac. Traži i odgodu uplata razlika poreza na dobit za 2019. godine za one koji su 2019. platili manje, pa sad moraju nadoplatiti jer se pokazalo da su bolje poslovali po konačnom obračunu.