Bernardić: Država je respirator koji daje kisik gospodarstvu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je večeras na Dnevniku Nove TV gdje je govorio o mjerama koje bi trebale pomoći gospodarstvu da prebrodi veliku krizu koju je već izazvao koronavirus.

Bernardić je kazao da je SDP predložio moratorij na kredite, ali da to ne znači da oni koji žele nastaviti plaćati to ne mogu.

“Želimo da ljudi ne uđu u strah i neizvjesnost, da se život nastavi normalno,” kaže šef SDP-a te dodaje da banke imaju 30 milijardi kuna likvidnosti pa su od HNB-a tražili stimulaciju da banke ‘upumpaju’ u gospodarstvo.

Kaže da država mora iskoristiti novac koji joj je na raspolaganju i pomoći gospodarstvu. Dodaje i kako javni dug ove godine nije toliko bitan jer ako se “sve uruši, kasnije neće imati tko puniti proračun”.

SDP predlaže i osnivanje fonda za likvidnost koji bi kontrolirala država koja ima ključnu ulogu u ovoj krizi.

“Država je respirator koji daje kisik gospodarstvu,” kaže Bernardić te dodaje da je SDP dao 10 zakona u proceduru. Rekao je i da će se rado odazvati ako ga premijer pozove na razgovor, no on njega nema namjeru zvati.

Što se tiče mjera praćenja mobitela građana, kaže da je to apsurdno i da u Hrvatskoj ne smije biti ograničavanja sloboda, a ako se već slobode ograničavaju, treba imati dvotrećinsku potporu Sabora.