Hajduković Vladi uputio 100 pitanja o posljedicama koronavirusa i potresa

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, Domagoj Hajduković, je Vladi uputio 100 pisanih zastupničkih pitanja na temu posljedica krize vezane uz epidemiju koronavirusa i potresa u Zagrebu.

Hajduković ističe da, iako se stječe dojam da Vlada djeluje transparentno u nošenju sa krizom koja je posljedica epidemije i potresa, postoji cijeli niz pitanja prisutnih u javnosti na koja Vlada nema ili ne daje odgovore.

„Svakog dana u javnosti imamo priliku čuti brojna pitanja od strane novinara, političara, stručnjaka i građana upućena vladajućima, a na koja Vlada ili nema spremne odgovore ili ih odbija javno dati. Upravo zato, pokušao sam sažeti ta pitanja u 100 pisanih zastupničkih pitanja koje upućujem Vladi Republike Hrvatske. Vlada mi je dužna odgovoriti na njih u roku od 30 dana i javno ih objaviti. Nadam se da ćemo bar na ovaj način potaknuti Vladu da se jasnije odredi po nekim pitanjima te bude konkretnija u svojim odgovorima od onoga što imamo priliku vidjeti svakog dana u medijima,“ naglašava Hajduković.

Dodaje da su pitanja vezana uz količinsku dostupnost zaštitne opreme, oštećenja od potresa na bolničkim, školskim i vrtićkim zgradama, ekonomske posljedice i pomoći građanima i poduzetnicima, testiranja na koronavirus, sankcioniranje lažnih vijesti vezanih uz epidemiju, posljedice za učenike, učitelje, studente i profesore, vanjske pomoći Hrvatskoj itd.

„Građani zaslužuju odgovore i nadam se da će ova pitanja barem poslužiti kao neka smjernica vladajućima jer je očito da se ne snalaze najbolje kad su u pitanju posljedice koronavirusa na hrvatsko društvo i gospodarstvo. Primjerice, vjerujem da mnoge zanima kolikim brojem respiratora raspolažemo, koliki je broj zaštitnih maski i rukavica u ovom trenutku dostupan za građanstvo, postoji li analiza uspješnosti škole na daljinu, koliki broj naših državljana trenutno čeka povratak u RH, koja su predviđanja o porastu broja nezaposlenih kao posljedice krize i mnogo toga drugog,“ zaključuje Hajduković.