Mrsić: Naši građani ne zaslužuju ovakvu politiku Vlade

   “Mislim da ovakva politika Vlade nije fer kao što to misli predsjednik Vlade i da ju naši građani ove zemlje ne zaslužuju. Sudeći prema najavama, nakon zdravstvenog sustava, medija, represivnog aparata, sada slijedi udar na radnička prava, cijenu rada i na ono što je najdragocjenije Hrvatskoj, a to je mirovinski sustav,“ poručio je Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a danas na konferenciji za medije na Iblerovom trgu.

  „Umjesto poboljšanja životnog standarda ova konzervativna „pseudo“ Vlada pokrenuta je demontažu socijalne države. Očito je da su ove “reforme” krenule onim putem za koji smo znali kada HDZ, Domoljubna koalicija, Most i lista Milana Bandića dođe na vlast, a to je smanjivanje radničkih prava,” istaknuo je Mrsić

  „SDP oštro osuđuje odluku o povećanju kvote o zapošljavanju stranih radnika i smatra da je to još jedna u nizu od loših odluka koje pokazuju da je naš strah da će Vladina politika narušiti radnička prava i interese hrvatskog tržišta bio opravdan. Odluka Vlade da omogući uvoz „jeftinih radnika“ iz zemalja koje nas okružuju će dodatno srušiti cijenu rada u Hrvatskoj.” – Mirando Mrsić

  „Ako pogledamo sektore u kojima su odobrene ove povećane kvote, i napominjem da u protekle 4 godine unatoč zahtjevima poslodavaca mi nismo odobravali povećanje kvota za uvoz radnika jer imamo dovoljno naših radnika, imamo mogućnost prekvalifikacija, imamo sredstva za to i nema nikakvog opravdanja da se sada ide s povećanjem ove kvote. Te kvote su odobrene u sektorima brodogradnje, graditeljstva i turizma, u onim sektorima u kojima su radnici potplaćeni, u kojima je većina plaća minimalna plaća, u kojima uvjeti rada nisu zadovoljavajući, u kojima se ne poštuju kolektivni ugovori, u kojima ima i rada „na crno,“ rekao je Mrsić.

  „Opravdanje resorne ministrice koje smo čuli graniči sa SF-om. Obrazloženje da Zavod za zapošljavanje nije uspio na vrijeme pronaći adekvatne radnike za poslodavce koji su tražili povećanje kvota i da ih nije na vrijeme prekvalificirao nije točno. Naime HZZ kao i uvijek svih godina, proveo je analizu, razgovarao sa stotinama poslodavaca o tome koji im radnici trebaju, kad ih treba prekvalificirati i na koji način. Od tih stotinjak poslodavaca slovom i brojem 11 je njih zatražilo od Zavoda da idu u prekvalifikaciju radnika za otvorena radna mjesta. Svi ostali su citiram rekli: “Dajte nam jeftine radnike iz BiH i okolnih zemalja.“ Dakle, nije HZZ kriv nego je to politika Vlade koja u ovom trenutku možda odgovara kapitalu i poslodavcima, a dugoročno ne odgovara našem tržištu rada ni radnicima RH,“ objasnio je Mrsić.

  „Ovo što se sada vidi je zabrinjavajuće i pokazuje da ova Vlada nema jasan smjer na koji način smatra potrebnim provesti reforme i kako urediti hrvatsko tržište rada. Uvoz radne snage bez jasne, cjelovite politike koja će obuhvatiti: poboljšanje uvjeta rada, promociju kolektivnog pregovaranja, sprječavanje rada „na crno“, omogućavanje i promoviranje rada sindikata, promoviranje drugačijeg rada agencija za privremeno zapošljavanje, tek onda kada se sve to pokrene možemo govoriti o eventualnom povećanju broja dozvola za strane radnike.“ – Mirando Mrsić

  „Pseudo Vlada na čelu s premijerom koji nema političke moći očito se ne može suprotstaviti nalozima iz Europske komisije. Napominjem smo u protekle 4 godine pregovarali s Komisijom i da smo ispregovarali Zakon o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 2014. i koji daje rezultate. I tada je Komisija nalagala da počnemo s produženjem dobi za umirovljenje, nalagala da penalizacija bude oštrija, veća, no tada smo vrlo jasno rekli da želimo podatke, a podatci stižu iz tzv.“Aging reporta“. Rekli smo im da pričekamo taj nalaz i ako nalaz te studije pokaže da naš sustav dugoročno nije održiv, da je potrebno raditi izmjene, tada ćemo ih i raditi. Pozivam ministricu rada i mirovinskog sustava da taj izvještaj preda premijeru da vidi da u njemu vrlo jasno piše da je sustav održiv dugoročno i da treba nastaviti s tim reformama, a nigdje ne piše da je potrebno pomicati dob za umirovljenje,“ rekao je Mrsić.

  „Treba vidjeti što je najbolje za hrvatske građane i zato molim da ministrica rada zajedno s premijerom ustraje na onom putu kojim smo krenuli protekle 4 godine, a to je da postojeći Zakon o mirovinskom osiguranju ne treba mijenjati, ono što treba mijenjati je Zakon o stažu s povećanim trajanjem, beneficiranom stažu gdje treba ići na potpuno novi način umirovljenja. Ali gospodo iz Vlade, iz Domoljubne koalicije, Mosta i Nezavisne liste Milana Bandića dalje ruke od mirovinskog sustava!“- Mirando Mrsić

  “Pozivam Vladu da umjesto interesa kapitala radi u interesu građana Republike Hrvatske. Ova najavljena izmjena mirovinskog sustava, uvoz jeftine radne snage iz drugih država nisu u interesu građana RH i imaju za cilj daljnje smanjenje socijalnih davanja te povećanje profita poslodavaca. Također pozivam Vladu da u pregovorima s Komisijom zastupa i radi u korist građana RH kao što smo mi radili u protekle četiri godine. Sasvim sigurno ova reforma mirovinskog sustava nije u korist naših građana,“ poručio je.

  “SDP smatra da su ove odluke Vlade sramotne i da ih treba promijeniti. Smatramo da Vlada ovim odlukama podcjenjuje građane, podcjenjuje radnike jer ovime daju jasnu poruku da je ova Vlada spremna rušiti ionako nisku cijenu rada u Hrvatskoj i da je spremna dalje raditi rušiti socijalnu državu,” zaključio je Mrsić.